icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommentar

Så fik vi en bekendtgørelse

Det er svært ikke at være tilfreds, når det er så tydeligt, at den nye reform vil tilføre vores område noget godt og være med til at sikre professionen fremover

  • Af Marie Sonne, forbundsnæstformand
  • 07-2014 /

Så sidder vi endelig med bekendtgørelsen for den nye pædagoguddannelse. En uddannelse, vi hilser mere end velkommen, fordi den imødekommer det, vi har arbejdet for, nemlig en uddannelse med mulighed for en høj grad af specialisering i social- og specialpædagogik – en specialisering, der kommer til at klæde de studerende på til de udfordringer, der venter dem på vores arbejdspladser.

Træerne vokser naturligvis ikke ind i himlen, og selvfølgelig vil der være hurdler i forbindelse med en uddannelse, der reformeres i den grad, som det her er tilfældet. Ting tager tid. Det har vi set tidligere. Men det er svært ikke at være tilfreds, når det er så tydeligt, at den nye reform vil tilføre vores område noget godt og være med til at sikre professionen fremover.

Jeg føler mig overbevist om, at uddannelsen vil tiltrække kommende studerende, som har fravalgt generalistuddannelsen, fordi den ikke ville give dem de kompetencer, som de efterspurgte i forhold til at arbejde på områder inden for vores felt. Derfor tror jeg også, at vi vil se flere studerende, der inden studiestart har prøvet kræfter med andre fagligheder. Studerende, som i langt højere grad end tidligere går målrettet efter det specialiserede sociale arbejde. Det vil også betyde, at vi får dedikerede og målrettede studerende, der er godt rustet til det socialpædagogiske arbejdsmarked. Og det er da et godt udgangspunkt for fremtidens socialpædagoger.

Og når vi så i tilgift får en uddannelse, der er strammet op på væsentlige områder, bl.a. praktikken, giver det god grund til at forvente dygtige dimittender.

 Nu, hvor bekendtgørelsen er på plads, arbejder vi i Socialpædagogerne på at være med til at udforme studieordningerne på de forskellige udbudssteder, så vi kan være med til at sikre, at selve udførelsen af uddannelsen også får en høj kvalitet. Her er vores uddannelsesansvarlige i kredsene i spil, da de sidder i studieråd eller uddannelsesudvalg på de forskellige professionshøjskoler.

Vi er også i dialog med pædagoguddannelsens ledernetværk om kvalitetssikring af uddannelsen – en dialog, vi er glade for, og som giver os mulighed for at følge og påvirke uddannelsen.

Jeg vil runde af med et opråb, men et motiverende og positivt et af slagsen: Den nye uddannelse betyder, at vi må og skal have flere praktiksteder på banen. Særligt er der brug for flere praktiksteder på børne- og ungeområdet, på udsatteområdet og inden for socialpsykiatrien. Der er mange gevinster ved at have studerende i praktik. Det kunne man bl.a. læse om her i Socialpædagogen i januar. Så lad os tage ansvar og løfte og lære sammen!