icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Colourbox_B_strand1.jpg
Ferietid

Men hvad nu hvis du bliver syg?

For rigtig mange er det snart ferietid, og der er nok styr på ferieplanerne. Men har du også styr på reglerne, hvis det skulle blive nødvendigt at ændre planer, hvis du fx bliver syg i forbindelse med ferien?

Sommervejret startede tidligt i år, men der er jo på igen måde nogen garanti for, at det fortsætter. Uanset vejret så står ferietiden dog for døren for rigtigt mange, og de fleste har sikkert styr på ferieplanerne. Men hvad du gør, hvis der går knas i planerne? Hvad gør du, hvis du brækker benet og ikke kan komme på ferie? Hvad rettigheder og muligheder har du så?

Det er ikke helt enkelt at gennemskue, og derfor er den første, største og vigtigste anbefaling, at du som medlem med det samme kontakter din kreds for at få rådgivning hvis du bliver syg under eller op til og før ferieafviklingen. På den måde kan du undgå at komme i klemme i forhold til reglerne på området.

Der er forskellige regler alt efter, om du bliver syg, før din ferie starter, eller du bliver syg, mens du holder ferie:

Hvis du bliver syg, før du er gået på ferie, er hovedreglen så har du ret til at få ferien suspenderet og udsat til senere. Men det er afgørende, at du giver besked til din leder og sygemelder dig allersenest på den første aftalte feriedag ved arbejdstids begyndelse.

Allerede på ferie?

Hvis du allerede er gået på ferie og så bliver syg, og hvis du er syg i mere end fem dage, så kan du få erstatningsferie – men kun for den sygdom, der ligger ud over de fem første dage af din ferie. Brækker du fx benet på anden feriedag i sommerhuset, så kan du altså ikke få ’erstattet’ de fem første dage, men udelukkende den ferie, du havde aftalt ud over det. Og det kræver desuden, at du kan fremvise en lægeerklæring til din leder – en erklæring, du selv skal betale for.

Hvis du bliver sygemeldt før eller i din ferie, men når at blive rask igen i den aftalte ferieperiode, så skal du huske med det samme raskmelde dig hos din leder. I skal så aftale, om du skal starte på arbejde igen med det samme, eller om du skal afholde resten af din ferie.

I skal også aftale, hvornår den udskudte del af din ferie skal afholdes. Og her kan du ikke regne med, at den kan afholdes i forlængelse af den ferie, du har tilbage.

Hvis du er helt eller delvist sygemeldt, er der nogle særlige og temmelig indviklede regler for afvikling af ferie, som det er super vigtigt at være opmærksom på. Derfor er det her ekstra vigtigt, at du kontakter din kreds og får den rette rådgivning.

Find din kreds’ kontaktinfo og evt. særlige sommeråbningstider her

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse, Overenskomster og aftaler