icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Syg sommer_colourbox_1128x600.jpg
Ferietid

Men hvad nu hvis du bliver syg?

For rigtig mange er det ved at være ferietid, og der er nok styr på ferieplanerne. Men har du også styr på reglerne, hvis det skulle blive nødvendigt at ændre planer, hvis du fx bliver syg i forbindelse med ferien?

Ferietiden står for døren for rigtigt mange, og de fleste har sikkert styr på ferieplanerne. Men hvad du gør, hvis der går knas i planerne? Hvad gør du, hvis du brækker benet og ikke kan komme på ferie? Hvad rettigheder og muligheder har du så?

Der gælder forskellige regler alt efter, om du bliver syg, før din ferie starter, eller du bliver syg, mens du holder ferie:

Hvis du bliver syg, før du er gået på ferie, er hovedreglen, at så har du ret til at få ferien suspenderet og udsat til senere. Men det er afgørende, at du giver besked til din leder og sygemelder dig allersenest på den første aftalte feriedag ved arbejdstids begyndelse.

Allerede på ferie?

Hvis du allerede er gået på ferie og så bliver syg, og hvis du er syg i mere end fem dage, så kan du få erstatningsferie – men kun for den sygdom, der ligger ud over de fem første dage af din ferie. Brækker du fx benet på anden feriedag i sommerhuset, så kan du altså ikke få ’erstattet’ de fem første dage, men udelukkende den ferie, du havde aftalt ud over det. Og det kræver desuden, at du kan fremvise en lægeerklæring til din leder – en erklæring, du selv skal betale for.

Hvis du bliver sygemeldt før eller i din ferie, men når at blive rask igen i den aftalte ferieperiode, så skal du huske med det samme at raskmelde dig hos din leder. I skal så aftale, om du skal starte på arbejde igen med det samme, eller om du skal afholde resten af din ferie.

I skal også aftale, hvornår den udskudte del af din ferie skal afholdes. Og her kan du ikke regne med, at den kan afholdes i forlængelse af den ferie, du har tilbage.

Nærkontakt og selvisolation

Denne sommer byder desuden på endnu en sommer med COVID-19 som ubuden gæst. Hvad gør du, hvis du pludselig får at vide, at du har været i nærkontakt med en coronasmittet og skal gå i selvisolation kort før sommerferien?

Ifølge myndighedernes retningslinjer kan selvisolation sidestilles med sygdom. Det vil altså sige, at hvis du bliver syg, før ferien begynder, har du ret til at få ferien suspenderet og udsat til senere. Det er vigtigt, at du giver besked til din leder og sygemelder dig senest den første feriedag før arbejdstidens begyndelse. Dermed kan du få erstatningsferie for de feriedage, hvor du er i isolation.

Få hjælp og rådgivning

Det er ikke altid helt enkelt at gennemskue reglerne. Ikke mindst hvis du er helt eller delvist sygemeldt, hvor der gælder særlige regler for afvikling af ferie. Husk, at du som medlem kan få rådgivning fra din TR eller lokale kreds, hvis du bliver syg under eller op til og før ferieafviklingen. Find kontaktinfo og evt. særlige sommeråbningstider her

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbund og a-kasse, Overenskomster og aftaler