icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Blad 3 2023 (2).png
Artiklen er en del af fagligt fokus
Forstå compassion

Introduktion til teorien bag compassion

I compassion arbejder man indledningsvist med det, der kaldes 'de følelsesregulerende systemer'. Her får du en introduktion til systemerne

Vores hjerne rummer tre systemer, der styrer og regulerer vores følelser: Drivesystemet, trusselssystemet og det beroligende system.

  • I Drivesystemet er vi motiverede for at præstere, nå vores mål og søge tilfredsstillelse. Her oplever vi følelser som spænding og begejstring. 
  • Trusselssystemet er designet til at sikre vores overlevelse og selvbeskyttelse. Her oplever vi følelsen af vrede, angst eller afsky. 
  • I det beroligende system er vi trygge og rolige. Det er herfra, vi kan danne gode relationer og mærker glæde, kærlighed og samhørighed.

LÆS OGSÅ: På CSB bruger de compassion og mindfullness til at mindske stress hos både børn og personale 

Skift mellem systemerne

I compassion-træning arbejder man bevidst med at identificere, hvilket system man befinder sig i i en given situation. Det gør det nemmere at agere hensigtsmæssigt og bevidst at skifte mellem systemerne, så man dermed er i stand til at regulere sine følelser.

Selvreguleringen er vigtig, fordi vi gennem vores livsstil i en verden med mange stimuli fra eksempelvis skærme befinder os mest i enten drive- eller trussels­systemet.

Drivesystemet er drevet af hormonet dopamin, der giver hjernen et kick og motiverer os til at handle. Trusselssystemet derimod er drevet af stresshormonerne adrenalin og kortisol.

De to systemer har det til fælles, at de er meget energikrævende. Hvis man ikke formår at bringe sig selv i det beroligende system indimellem, kan det resultere i stress.

Find balancen

Speciallæge i psykiatri og compassion-underviser Helle Lisle, som for ca. fem år siden grundlagde virksomheden Heartbased Life for at udbrede kendskabet til bl.a. compassion, fortæller, at en af grundstenene i compassion er balancen mellem de tre systemer.

– For langt de fleste handler det om at få skruet ned for drive, så vi ikke hele tiden er i præstationsmodus. Derudover er det oplagt at kigge på, om man måske har ting i sit indre eller ydre liv, som aktiverer ens trusselssystem hele tiden. Endelig skal man træne og kultivere det beroligende system gennem øvelser, meditation og refleksion, siger hun.

ØVELSE: Brug compassion-øvelsen 'Heart lock-in' til at mindske stress og øge overskuddet