icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Tilsynsreform

Får familieplejerne nu mindre støtte?

Får det nye socialtilsyn – stik mod hensigten – den effekt, at kvaliteten i familieplejeanbringelserne daler frem for at stige? Sådan lød bekymringen på familieplejekonsulenternes landsmøde og konference. Socialministeren lovede at følge op på bekymringen

  • Af Maria Rørbæk
  • 13-2013 /

Mark på ni år bor stadig hjemme ved den plejemor og plejefar, han har kendt fra han var spæd. Der har kun været ét alvorligt brud i hans liv, nemlig dengang, han flyttede fra sine biologiske forældre og hen i plejefamilien.

Men det kunne nemt være gået helt anderledes, vurderer familieplejekonsulent Tina Vestergaard Larsen fra Nyborg.

– Marks plejeforældre har selv sagt det direkte: Uden min støtte kunne de ikke have magtet ham. Og jeg føler selv, at Mark er et eksempel på, at jeg virkelig har gjort en forskel i mit arbejde.

Tina Vestergaard Larsen var en af de godt hundrede familieplejekonsulenter, der i begyndelsen af juni var samlet til landsmøde og konference uden for Svendborg. Et landsmøde, der i høj grad bar præg af den tilsynsreform, der vækker bekymring hos nogle af familieplejekonsulenterne.

For som Socialpædagogernes næstformand, Pernille Christoffersen, sagde i sin tale:

– Det, der tegner sig lige nu, er jo, at der er kommuner som kvitterer for tilsynsreformen ved så at sige at ’gøre det af med’ deres familieplejekonsulenter.  

Det nye socialtilsyn betyder, at opgaven med at godkende fx plejefamilier og føre det driftsorienterede tilsyn med plejefamilierne nu samles i fem socialtilsyn.

Hidtil har den opgave bl.a. været udført af familieplejekonsulenter i kommunerne, og derfor er der nu nogle af familieplejekonsulenterne, der skal virksomhedsoverdrages til de nye socialtilsyn.

Rådgivning og vejledning

Problemet er bare, at godkendelse og driftstilsyn kun er en lille del af alle familieplejekonsulenternes opgaver – og på konferencen blev der udtrykt stor bekymring for, at de andre opgaver nu spares væk.

Pernille Christoffersen sagde:

– Det værste er, hvis den rådgivning og vejledning, som I som familieplejekonsulenter i dag yder plejefamilierne, forsvinder. Så bliver resultatet af tilsynsreformen det modsatte af den tilsigtede om bedre kvalitet.

I 9-årige Marks tilfælde betød muligheden for rådgivning og vejledning bl.a., at hans plejeforældre henvendte sig til Tina Vestergaard Larsen, da de var ved at kaste håndklædet i ringen.

– De havde tillid til mig, fordi jeg havde fulgt dem i mange år, og min opgave var bl.a. at tage de store ører på og lytte og rumme. Mark har brug for en ekstremt struktureret hverdag, og plejeforældrene var ved at blive kvalt i alt den struktur. At de aldrig kunne få lov til at gøre noget impulsivt. Samtidig havde de dårlig samvittighed over at have det sådan, men jeg støttede dem i, at det var okay. Det var okay at bede om aflastning, og det endte de så også med at få, fortæller Tina Vestergaard Larsen.

Tina Vestergaard Larsen er temmelig sikker på, at hun fortsat kan give den indirekte støtte til børn som Mark, for i Nyborg Kommune har der været et klart skel, så én af kommunens tre familieplejekonsulenter stod for de opgaver, der nu overtages af socialtilsynet – mens Tina Vestergaard Larsen og en kollega stod for den løbende støtte til familieplejerne. Nu er dén familieplejekonsulent, der løste de opgaver, som overtages af socialtilsynet gået på pension – og Tina Vestergaard og hendes kollega forventer at fortsætte med deres arbejde, som de altid har gjort.

Usikker fremtid

Men så sikre på fremtiden er langt fra alle familieplejekonsulenterne. Nogle af dem, der udtrykker bekymring for,  at de anbragte børn nu stilles ringere er familieplejekonsulenterne Lone Munksgaard og Yvonne Bjerregaard fra Randers Kommune. Her var der tidligere en ret tæt og kontinuerlig kontakt mellem familieplejere og familieplejekonsulenter, men systemet er fra 1. februar ændret, så familieplejerne ikke længere automatisk får besøg, men kan bevilges støtte.

– Og ud af kommunens omkring 160 fuldtidsfamilieplejere er det kun 7, der siden 1. februar har fået bevilget supervision, fortæller Yvonne Bjerregaard.

I Storkøbenhavn er der også bekymring for, at støtten til familieplejere forringes. I et bekymringsbrev til socialministeren skriver familieplejekonsulenterne i de 18 kommuner i Storkøbenhavn samt Køge, at der i flere kommuner er nedskæringer på vej.

Socialministeren lover svar

Bekymringsbrevet blev afleveret til socialminister Karen Hækkerup, der mødte op sidst på konferencens første dag. Her fortalte en af familieplejekonsulenterne, at de var ved at blive ’losset ud’ – og det var en terminologi socialministeren tog til sig:

– Det bekymrer mig meget, at I siger, at I er ved at blive losset ud, for det er bestemt ikke det, der har været intentionen. At spare familieplejekonsulenter væk vil være en meget kortsigtet gevinst, når man ved, hvad sammenbrud i anbringelsen koster – både følelsesmæssigt, og hvad det ellers koster. Det nye socialtilsyn skal være en overbygning, og når I nu siger, at konsulenterne bliver nedprioriteret, så skal jeg nok gå hjem og kigge på det. For det har ikke været intentionen.

Socialministeren lovede at forholde sig til familieplejekonsulenternes bekymring og komme med et svar i nærværende fagblad.


Marks historie er anonymiseret.

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Familieplejere, Børn og unge