icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Velfærdskommissionen

Velfærd uden social profil

Velfærdskommissionens rapport er for de velbjergede, mener SL’s Hovedbestyrelse, der foreslår regeringen, at den kommer med et velfærdsudspil, som tænker på de svageste i samfundet

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 03-2006 /

Siden velfærdskommissionen i december sidste år offentliggjorde sin rapport, har velfærden været til debat. Hvordan skal et velfærdssamfund se ud i fremtiden? 
Vi får svaret i slutningen af februar, når regeringen kommer med sit velfærdsoplæg.

Indtil nu har debatten stort set kun drejet sig om, at efterlønnen skal afskaffes og pensionsalderen sættes op, men så enkelt ser fremtidens velfærdssamfund ikke ud, mener SL’s Hovedbestyrelse, der på sit januarmøde drøftede velfærdskommissionens rapport.

– Så længe socialpædagoger bliver slidt ned af arbejdet, er der brug for efterløn..
Kirsten Nissen, forbundsformand
Rapporten drejer sig især om velfærd for dem, der i forvejen kan klare sig selv, og de svageste vil blive hægtet endnu mere af, mener SL. Et af kommissionens forslag går på, at dagpengeperioden skal være kortere og kontanthjælpsydelsen sættes ned. Desuden skal indvandrere og flygtninge bestå en såkaldt integrationseksamen, før de kan avancere fra den lave starthjælp til almindelig kontanthjælp. Forslagene vil ifølge kommissionen betyde, at endnu flere vil komme i arbejde. Men den tror Hovedbestyrelsen ikke på. Forslaget er uden social profil. SL’s formand Kirsten Nissen siger:

– Den danske model, som kombinerer et fleksibelt arbejdsmarked og et relativt godt forsørgelsessystem med en aktiv beskæftigelsespolitik og løbende opkvalificering er Danmarks væsentligste styrke i den globale konkurrence. Modellen skaber sammenhængskraft i samfundet, og vi må ikke sætte den over styr. 

Højere pensionsalder
SL er enig med Velfærdskommissionen i, at der bliver færre til at betale velfærden, fordi der fødes færre børn, desuden lever vi længere. Også enig i, at flere skal ud på arbejdsmarkedet. Men SL er uenig med kommissionen i, at det problem løses ved at afskaffe efterlønnen og nedsætte pensionsalderen.
I hvert fald her og nu.

Det kan godt være, at det vil være en god ide på længere sigt, men når man i dag har et arbejdsmiljø, som nedslider folk, et arbejdsmarked, hvor der ikke er plads til ældre medarbejdere og et uddannelsessystem, som ikke får fat i de svageste unge, så må man først bringe det i orden.

– Der er ikke mange fornuftige argumenter for, at raske veluddannede mennesker, der sagtens kan, ikke skal arbejde længere tid. Men vi vil se, at de ældre sidder godt i jobbene, før pensionsalderen bliver hævet og efterlønnen udfaset, siger Kirsten Nissen.

– Virkeligheden er jo, at mange mennesker i nærheden af de 60 år har svært ved at få arbejde. Kirsten Nissen henviste til, at halvdelen af de personer, som går på efterløn, før de fylder 62 år, er arbejdsløse.

Virkeligheden er også, at det socialpædagogiske arbejde slider både fysisk og psykisk, og undersøgelser viser, at 80 procent af socialpædagogerne går på efterløn.
– Og så længe socialpædagoger bliver slidt ned af arbejdet, er der brug for efterløn, siger Kirsten Nissen.

SL kritiserer velfærdskommissionen for udelukkende  at  tænke  i  økonomiske løsninger for at få flere i arbejde. Men det er en alt for snæver vinkel.
– Vi skal kigge på de udstødningsprocesser, som er med til skabe og vedligeholde en alt for stor andel af befolkningen på varige ydelser, siger Kirsten Nissen.

– Det handler om rummelighed på arbejdsmarkedet og om et bedre arbejdsmiljø. Om uddannelse til alle unge og om efter-videreuddannelse til dem, der allerede er inde på arbejdsmarkedet. Det er overraskende, at velfærdskommissionen ikke tillægger uddannelse større betydning, for uddannelse til alle er en forudsætning for, at vi kan bevare velfærdssamfundet.

SL har især deltaget i velfærdsdebatten via LO, der har udgivet rapporten „I arbejde for velfærd“ (Kan læses på www.lo.dk).

Underskriftindsamling
Flere i Hovedbestyrelsen kritiserede, at SL ikke tydeligt nok tog afstand fra Velfærdskommissionens forslag om, at efterlønnen skal afskaffes og pensionsalderen sættes op. Det er en alt for firkantet betragtning af det danske arbejdsmarked, sagde HBmedlem Steen Englund fra Københavns Amt.

– Vi må påpege, at der er brug for individuelle ordninger med fleksibel tilbagetrækningsalder.

Og Else Johansen, ligeledes Københavns Amt, supplerede:
– Vi synes ikke, at efterlønnen skal afskaffes.

De lokale SL-kredse i København, Århus og Ribe amter har tilsluttet sig BUPL og FOA’s indsamling af underskrifter for at bevare efterlønnen.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Forbund og a-kasse