icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Misbrugsbehandling

Vi har et tilbud til dig i arresten

Behandlingsgarantien til stofmisbrugere gælder også inden for fængslets lukkede døre. Misbrugskonsulenterne Ingrid Lund Sørensen og Anne Marie Købke forsøger at motivere den indsatte til behandling

Det er ikke de hårde stofmisbrugere, der sidder på Maria Kirkeplads i Istedgade og skyder sig i en blodåre, som misbrugskonsulenterne socialrådgiver Anne Marie Købke og socialpædagog Ingrid Lund Sørensen møder i arresthusene. Ofte er det velfungerende mænd, der har arbejde, og som måske slet ikke har erkendt, at de har et misbrugsproblem. Tit ser  de sig selv som en slags weekendbrugere, og de signalerer ‘jeg har styr på det’. De tager de hurtige stoffer som kokain, amfetamin og ecstasy. De såkaldte designerdrugs, som alle kan få fat i, og som i mange kredse er et acceptabelt stof. Men en  dag går det galt for nogle af dem, og de havner i arresten.

Det er her, misbrugskonsulenterne giver dem et tilbud om at komme i behandling.

I 2007 blev indsatte i arresthuse omfattet af den lovpligtige behandlingsgaranti, og i Nordsjælland blev opgaven lagt ud til Nordsjællands Misbrugscenter, hvor Anne Marie Købke og Ingrid Lund Sørensen arbejdede. I dag er deres arbejdsplads arresthusene i Hillerød, Helsingør og Frederikssund. De har begge taget en et-årig kognitiv misbrugsuddannelse.

- Vi kommer i kontakt med en gruppe, der normalt ikke forbinder deres forbrug med afhængighed, og udfordringen for os bliver at spørge ind til deres misbrug, siger Anne Marie Købke.

Interessen for behandling er stor. På halvandet år har de talt med 150 indsatte om at komme i behandling, når de enten bliver løsladt eller skal afsone deres dom i et fængsel.

- Der foregår ingen decideret misbrugsbehandling i arresthusene, men vi laver de motiverende samtaler og afklarende forløb med henblik på  indstilling til videre behandling, siger Ingrid Lund Sørensen.

Motiveret til at vælge
Det centrale i misbrugskonsulenternes arbejde er at skabe tillid og dernæst at motivere den indsatte til at arbejde med sit misbrug.

Ingrid Lund Sørensen: – Selv om samtalen foregår inden for fængslets ufrie rammer, kan man sagtens arbejde med personens indre motivation.

En kontakt mellem en indsat og misbrugskonsulenten forløber typisk over flere gange. Den første kontakt handler ofte om de problemer, som den indsatte har her og nu. Det kan være den vrede, sorg og afmagt, mange føler ved at blive fængslet. Der bliver grædt. Nogle har måske i påvirket tilstand slået nogen eller lavet andre kriminelle handlinger. Ofte er det ikke den lange kriminelle løbebane, de indsatte har haft, og tit er det et chok for dem selv og deres familie, at de har lavet noget kriminelt

Anne Marie Købke: – Vi lytter og lægger øre til. Man kan også sige, at vi “tager trykket”. Bagefter bliver der plads til at tale om det misbrug, som den indsatte måske ikke selv betragter som noget problem. Ofte bliver de meget forbavsede, når det går op for dem, hvor meget af deres daglige liv, der er præget af misbrug.

Ingrid Lund Sørensen: – Vi er et tilbud, som de kan sige nej til, og de kan bede os gå, hvis de ikke vil tale med os. Vi har tavshedspligt i forhold til de personlige ting, de fortæller os, men vi har naturligvis underretningspligt, hvis vi hører, at de for eksempel planlægger noget kriminelt.

Efter den indledende samtale har mange af de indsatte brug for at tænke lidt mere over tingene. Nogle vender så tilbage til misbrugskonsulenterne, fordi de gerne vil i gang med et egentligt samtaleforløb om deres misbrug.

Herefter følger to-tre samtaler, hvor hensigten er at motivere dem til at gå ind i en egentlig stofmisbrugsbehandling.

Ingrid Lund Sørensen og Anne Marie Købke forklarer om deres metoder:

- Vi prøver at finde selv det mindste tegn på motivation for ændring i livsstil hos brugeren og så at understøtte og forstærke det. Vi anvender Addiction Severity Index (ASI) til at kortlægge og dokumentere problemet. Og vi bruger en motivationsteknik, hvor vi har taget udgangspunkt i Motivational Interviewing.

- Vi lægger stor vægt på at kunne rumme brugeren, og da vi ved, at vi måske er de eneste besøgende, den indsatte ser i arresthuset, prøver vi også at være underholdende og troværdige som samtalepartnere.