icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Netværk

A´hva´for en Facebook-fisk

Er du helt blank, når nogen nævner ordet Facebook? Så kan du begynde her

Fjæsbogen. Sådan kaldes Facebook på dansk slang.

Fjæs, eller ansigter, er da også en meget vigtig ingrediens i det globale, computerbaserede netværk.

Hvis du opretter en profil på Facebook, bliver du nemlig bedt om at sætte et billede på – og det billede følger dig rundt i systemet.

Således kan dit portræt dukke frem på computerskærmen, hvis nogen for eksempel søger på dit navn, en arbejdsplads, hvor du har været eller et seminarium, hvor du har gået.

Forudsat, selvfølgelig, at du selv har tastet de korrekte oplysninger ind om for eksempel uddannelser og tidligere jobs.

Facebook reklamerer selv med, at de “hjælper dig til at dele og komme i kontakt med personerne i dit liv,” og Facebook er da efterhånden også den store sporfinder, hvis folk for eksempel leder efter tidligere klassekammerater, kærester eller kollegaer.

Profil på Facebook
Hvis du vil på Facebook, går du ind på www. facebook.dk, hvor du skal opgive din e-mail-adresse og en kode, og ellers bare følge instruktionerne.

Først og fremmest skal du oprette en “profil,” der beskriver dig selv.

Du kan fortælle om alt fra karriereforløb til yndlingsfilm, og kan både besvare på helt konkrete spørgsmål som “hjemby?” og åbne spørgsmål som “yndlingscitater?”. Du kan også supplere med fotos og videoklip.

Med mindre du laver en åben profil, kan din profil kun ses af dem, du giver tilladelse.

Facebook – en blandt mange


I sig selv er facebook langt fra enestående.

Teknisk set findes der mange andre sociale netværkstjenester, som tilbyder lignende redskaber til at knytte kontakter og dele fotos og tekstbeskeder. Eksempelvis www.linkedin.com og www.plaxo.com Det specielle ved facebook er, at det i danmark er blevet den klart dominerende netværkstjeneste med flest profiler. Det har en selvforstærkende effekt, fordi der så er langt større chance for at møde danske bekendte på facebook.

I andre lande er det andre netværkstjenester, der er slået igennem som den dominerende udbyder.

 

Venner på Facebook
På Facebook kan du bliver “venner” med andre Facebook-brugere.

Når I er venner, kan I se hinandens profiler.

I kan også følge med i hinandens liv, hvis I bruger systemet med “statusopdateringer”. Det drejer sig ganske simpelt om at svare på spørgsmålet: “Hvad laver du lige nu?” Så kan de andre, se dit svar.

Statusopdateringen bruges til alt fra: “Jeg er på arbejde – that’s my life” til “Martinus er seks uger i morgen – og smiler nu” og “Tager til Brasilien om 11 timer”.

Alle kan se, hvem der er venner på Facebook.

Knap hver tredje dansker bruger facebook


I slutningen af november var der 1,6 millioner danske profiler på facebook.

Det svarer til 30 procent af befolkningstallet – dog kan det være, at nogle danskere har oprettet flere profiler.

Hermed er danmark det land i verden med næstflest profiler pr. indbygger.

Vi bliver kun overgået af canadierne, hvor 32 procent af befolkningen bruger facebook. Når man søger på ordet “socialpædagog”, viser facebook mere end 500 profiler, som er det højest mulige antal, der registreres.

Kilde: Facebook

 


 

 

Kommunikation
Via Facebook kan du kommunikere med andre – både 1 til 1, til udvalgte grupper og til alle, der gider læser med.

1-1 kommunikation kan for eksempel ske ved at chatte, så du skriver sammen med en person, der samtidig sidder ved sin egen computer og  svarer dig løbende. Det kan også ske gennem beskeder, der minder om almindelige e-mails – bare med den forskel, at meddelelserne følges af et portrætfoto, og derfor kan virke lidt mere personlige. Endvidere kan du klikke på fotoet og se de oplysninger, personen har givet om sig selv.

Gruppebeskeder kan sendes via Facebookgrupper, der samler folk om seriøse eller pjattede emner, som “Forældre til børn med autisme” og “Sokker i sandaler er helt okay!!!”. Du kan også skrive beskeder på en vens “væg,” (en form for opslagstavle), og så kan beskeden læses af alle personens venner.

På samme måde har du også mulighed for at lægge fotos og videoklip ud – enten til én anden, til en større eller mindre gruppe eller til hele den vide verden.

Facebook bruges også til at rundsende quizzer, tests og forskellige former for elektroniske lege.

 

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Uddannelse