icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Netværk

Vær varsom på Facebook

Hvis du går på Facebook, er der flere ting, du skal være varsom med:

  • Maria Rørbæk
  • 26-2008 /

1) Facebook følger ikke dansk lovgivning, men amerikansk lovgivning. Facebook kræver kun dit samtykke én gang for at få tilladelse til at bruge den tekst/billeder/videoklip osv., som du lægger ud – både nu og fremover.

2) Dit ansættelsesforhold følger dansk lovgivning og dermed gælder straffeloven og tavshedspligten for dit vedkommende også på Facebook. Du skal have tilladelse til at offentliggøre billeder af brugere – nøjagtig ligesom, når det er den lokale avis, der spørger. Og tilladelsen gælder alle de personer, der måtte være på et billede – også dem i baggrunden.

Det samme gælder tekst, der omhandler brugerne.

3) Du må ikke komme med injurier eller videregive injurier. Et konkret eksempel på en injurie kan være en tidligere anbragt, der beskylder en pædagog for seksuelle overgreb og både nævner hans arbejdsplads og initialer, selv om han ikke er dømt. Det er også ulovligt at videregive andres injurier, uanset det blot er et citat.

4) Skriv aldrig noget nega ­ tivt om din arbejdsplads eller kolleger i et åbent forum, hvor alle kan læse med – heller ikke på din profil. Tænk altid, at din chef og resten af din omverden læser med.

5) Hvis du bruger lukkede grupper eller 1-1-kommunikation på Facebook, skal du være opmærksom på, at it-sikkerheden langt fra er i top. Tænk altid på, at uvedkommende alligevel  kan skaffe sig adgang til det, du lægger ud.

6) Pas på virus og hacker ­ angreb. Forholdsreglerne er de samme som når det gælder al anden aktivitet på internettet – blandt andet er det vigtigt, at du altid har opdateret dit antivirusprogram og løbende installerer de seneste sikkerhedsopdateringer til Windows. Der er dog flere og flere eksempler på angreb, som omgår antivirusprogrammer, ved at udnytte svagheder i andre programmer, som de fleste har installeret uden at vide det. Sørg for at beskytte dig – læs mere på www.netsikkernu.dk og www.opdaterdinpc.dk – og brug gerne den gratis personlige scanner på www.secunia.com.

7) Hvis du anvender en “arbejds ­ pc”, som andre også har adgang til, skal du være opmærksom på, at dine  logindata relativt let kan ses af andre brugere med blot en smule it-kendskab – eller af “administrator”.

8) Tænk over hvem du vil være venner med. Alle kan se, hvem du er venner med – og dine venner kan lægge billeder og information ud på din profil, som alle dine andre venner så også kan se. Endvidere får du selv en masse information om dine venners Facebook-aktiviteter, og det kan være irriterende, hvis det er mennesker, som du egentlig ikke interesserer dig for.

9) Facebook er gratis for brugerne, og indtægterne kommer fra annoncesalget. På baggrund af de oplysninger du og andre brugere giver om jer selv, kan annoncerne målrettes, så det bliver nemmere at sælge noget til dig.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Uddannelse