icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdsmiljø

Kvinder fik stress af kommunalreformen

Kommunesammenlægningerne og dermed skift af arbejdspladser ramte især de kvindelige ansatte. De fik stress og depressioner, viser en undersøgelse af stress­forskeren Bo Netterstrøm, Arbejdsmedicinsk Klinik ved Hillerød Sygehus

  • Af Kurt Ladefoged
  • 20-2009 /

Da kommunalreformen blev indført den 1. januar 2007 måtte mange offentligt ansatte flytte til nye arbejdspladser og nye arbejdsopgaver. Og det er ikke gået upåvirket hen over mange ansatte. Især kvinder blev påvirket af omvæltningerne, fremgår det af en undersøgelse som stresseforsker  og overlæge Bo Netterstrøm ved Arbejdsmedicinsk Klinik på Hillerød Hospital har foretaget.

-Selv om ingen bliver fyret, men bare rykkes rundt, så er perioden hektisk og påvirker mange. De ansatte reagerer stærkt med stress, depression og højt sygefravær, siger Bo Netterstrøm til Dagens Medicin.

Arbejdsmedicinsk Klinik har undersøgt, hvilken effekt kommunesammenlægningerne har haft på de ansattes helbred,  velbefindende og arbejdsevne i udvalgte nordsjællandske kommuner. Medarbejderne besvarede spørgeskemaer, blev interviewet og fik taget blodprøve og blodtryk.

Det viste sig, at stress var en af konsekvenserne. Og det påvirker medarbejdernes fysiske tilstand. Blodtrykket var højere hos de personer, der oplevede at være stressede, end hos de ikke stressede.

-Usikkerheden over, hvad der skal ske i fremtiden, og  hvordan livet med et nyt job i en ny kommune vil gå, udløser stress og forhøjet blodtryk. Det samme gør følelsen af ‘dem og os’, som hersker i de kommuner, der bliver overtaget af en anden, større kommune, siger han.

-De tilflyttede føler sig anderledes, og manglende indflydelse på jobbet og fremtiden tærer på psyken. De personer, der selv deltager mere aktivt i fusionsprojektet, er ikke nær så bekymrede.

Den usikre fremtid udløste også depressive symptomer hos de kvindelige medarbejdere:

-Tendensen er, at kvinder, som bliver overflyttet til en anden kommune, får flere depressive symptomer. Hos mændene er der ingen forskel, siger Bo Netterstrøm, der er gang ved at lægge sidste hånd på den del af undersøgelsen, der handler om depression.

www.dagensmedicin.dk , den 11. september 2009.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø