icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdsmiljø

Til kamp mod vold

Ny hjemmeside og kursusdag giver værktøjer til arbejdet med at tage forholdsregler mod vold, mobning og chikane

  • Af Jens Nielsen
  • 24-2009 /

Hvad gør I, hvis kollega A chikanerer kollega B? Hvad gør I, hvis kollega C føler sig mobbet og holdt uden for det kollegiale og faglige fællesskab? Og hvad pokker stiller I op, hvis det kommer til vold på arbejdspladsen?

Det kan du og kollegerne nu finde råd om på et nyt site på Socialpædagogernes hjemmeside, www.sl.dk/voldogmobning.

Tidligere på året blev 1.850 af Socialpædagogernes medlemmer spurgt, hvordan deres arbejdsplads var rustet, hvis der er tilfælde af vold, mobning og chikane.

Som et resultat af OK 2008 og de aftaler om trivsel og sundhed, som blev indgået med de kommunale og regionale arbejdsgivere, skal hovedMED-udvalgene nemlig senest 1. april være klar med retningslinjer for arbejdspladsernes samlede indsats for at identificere, forebygge og håndtere problemer omkring vold, mobning og chikane.

Frem til 2011 kører Socialpædagogerne en særlig indsats, der skal klæde forbundets valgte repræsentanter på, så de kan være med til at indføre aftalen om trivsel og sundhed og sikre, at samtlige socialpædagogiske arbejdspladser får lavet nogle brugbare og effektive retningslinjer omkring vold, mobning og chikane.

Medlemsundersøgelsen var en del af den indsats, og den afslørede, at 65 procent af de socialpædagogiske arbejdspladser allerede har retningslinjer om vold og trusler om vold,  men også at kun godt hver sjette arbejdsplads, 15 procent, har retningslinjer om mobning og chikane.

Men nu er der altså hjælp og inspiration at hente på den nye web-side. Hjemmesiden vil løbende blive opdateret med ny viden, erfaringer fra arbejdspladserne og nyttige links til andre hjemmesider, hvor der kan findes værktøjer og inspiration. Det vil også være her, man kan orientere sig om, hvilke nye tiltag Socialpædagogerne søsætter frem mod 2011.

Kursusdag for MED
Socialpædagogerne har desuden i tæt dialog med Parternes Uddannelsesfællesskab (PUF) udviklet et særligt kursusmodul til de socialpædagogiske arbejdspladser. Kurset har til formål at klæde de lokale MED-eller samarbejdsudvalg på, så de kan aftale gode retningslinjer om vold, mobning og chikane.

Kurset har fokus på sammenhængen mellem den samfundsmæssige opgave, der skal udføres på arbejdspladsen, de fælles etiske værdier for den socialpædagogiske indsats og det arbejdsmiljømæssige ansvar for at kunne skabe trygge arbejdspladser for de ansatte.

Målgruppen er de lokale MED- eller samarbejdsudvalg, men kursusdagen kan tilrettelægges, så den passer til arbejdspladsens størrelse og behov. Det er også muligt, at MED-udvalg fra flere arbejdspladser kan gå sammen om en fælles kursusdag.

Målet vil være, at deltagerne allerede på uddannelsesdagen får taget de første skridt til en handlingsplan, der peger frem mod retningslinjer om vold, mobning og chikane.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø