icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommunalpolitik

Kommuner presser botilbud på prisen

Nordjyske kommuner har siden august været på besøg og sendt breve til de private botilbud og opholdssteder for at få dem til at sænke deres priser med 5 til 10 procent. Nogle institutioner tør ikke sige nej, og derfor er der ikke penge til, at personalet får de lønstigninger, de skulle have haft

  • Majbritt Lund
  • 26-2009 /

Længere arbejdsdage til den samme løn og ønsker om, at pædagogerne fremover kan opsiges med en måneds varsel i stedet for tre. Det er nogle af konsekvenserne af, at nordjyske botilbud og opholdssteder føler sig presset til at sætte deres takster ned.

Siden august har botilbud i fem nordjyske kommuner modtaget besøg og breve med venlige opfordringer til, at de reducerede deres takster med mellem 5 og 10 procent. Og da kommunerne ikke kun er kunder, men også har tilsynsmyndigheden med botilbud, føler mange sig presset til at sætte taksterne ned, selv om de ikke har ret mange steder at finde de penge, de skal spare.

Socialpædagogisk Landsforbund kommer ind i sagen,  når pædagogerne ikke kan få de lønstigninger, de skulle have haft. Eller når et botilbud gerne vil aftale med pædagogerne, at de kun har en måneds opsigelse i stedet for tre.

–Hvis stederne ikke har overenskomst med Socialpædagogernes Landsforbund, aftaler stedet og personalet selv, hvilke ansættelsesvilkår, der skal være gældende. Men det er problematisk, hvis personalet på private opholdssteder og botilbud ikke får samme lønudvikling og må arbejde længere til samme løn end ansatte på lignende offentlige arbejdspladser, siger Finn Nielsen, faglig sekretær i Kreds Nordjylland.

Kunder med mange kasketter
LOS – Landsforeningen af Opholdssteder, Botilbud og Skolebehandlingstilbud har været inde i sagen siden august, hvor de første gang hørte om botilbud og opholdssteder, der var blevet kontaktet af deres kommune.

–Det er jo et kæmpe problem, at kommunerne har så mange kasketter. De er botilbuddenes kunder, de kan oprette konkurrerende tilbud, men de kommer også og fortæller botilbuddene, hvordan de skal drives, siger Geert Jørgensen, direktør i LOS.

Spareforslaget rammer ikke kun de private tilbud. De 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland har aftalt via Kommunekontaktrådet, KKR,  at de sætter takterne ned med fem procent på de regionale og kommunale tilbud, og i den forbindelse har kommunerne Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt, Frederikshavn og Mariagerfjord henstillet til, at de private gør det samme.

Brønderslev Kommune og Jammerbugt Kommune har sendt breve ud til de private botilbud i deres område. Andre kommuner har været på besøg.

–Selv om de siger, at de anmoder om, at priserne bliver sat ned, har jeg talt med flere, som har fået den opfattelse, at der ville blive set mere velvilligt på de botilbud, der satte taksterne ned, hvis de søgte kommunen om noget på et senere tidspunkt, fortsætter Geert Jørgensen.

Frygt for landsdækkende bølge
Han frygter, at dette bliver starten på en landspolitisk bølge, hvor kommunerne lader være med at bruge de specialiserede tilbud og i stedet samler alle med behov for et botilbud på de samme kommunale institutioner, uanset hvilken problemstilling de kommer med.

–Hvis bo- og opholdsstederne går med til at sætte taksterne ned i Nordjylland, ved vi jo godt, hvad der sker på landsplan. Og jeg frygter, at det her er en del af den landsdækkende tendens, hvor kommuner mener, at de selvejende institutioner er for dyre og begynder at lave nogle billigere kommunale  tilbud, som ikke er nær så specialiserede, for at beholde borgerne hjemme i kommunen, siger han.

Derfor har Geert Jørgensen skrevet til alle botilbud og opholdssteder i hele landet, at de skal afvise en sådan forespørgsel og i stedet informere sekretariatet.

Socialpædagogisk Landsforbund følger hans bekymring.

–KKR i Nordjylland har jo anbefalet kommunerne at lave deres egne tilbud, fordi de tror, at de kan gøre det billigere. Og vi ved, at både Hjørring Kommune og Aalborg Kommune har oprettet deres egne institutioner, og flere kommuner er på vej. De påstår, at de kan gøre det lige så specialiseret, men jeg kan da have min tvivl, hvis de blander for mange typer børn sammen. Og det står i Serviceloven, at børn skal have det bedste tilbud med det samme, siger Finn Nielsen, Kreds Nordjylland.

–I øvrigt har jeg talt med et bosted, der plejer at få to til tre henvendelser om ugen, og nu har de næsten ikke fået nogen henvendelser siden sommerferien. Og når kommunen så kommer med en venlig henstilling, er det jo svært for dem at sige nej, siger Finn Nielsen, der både bliver kontaktet af ledere og pædagoger.

Selv om de offentlige institutioner også skal spare, mener han, at besparelserne rammer hårdere på de mindre steder, da de ikke har så mange steder at finde pengene.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik