icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Sundhedsfarligt indeklima

Beboere og ansatte syge af skimmelsvamp

Aalborg­institution har fået påbud fra Arbejdstilsynet på grund af sundhedsfarligt indeklima. Socialpædagoger i Nordjylland kræver, at kommunen griber ind straks

  • Af Kurt Ladefoged
  • 26-2009 /

En af Aalborg Kommunes døgninstitutioner for handicappede er ramt af så alvorlige indeklimaproblemer, at både beboere og ansatte risikerer at blive syge. Det fremgår af et påbud, som arbejdstilsynet netop har sendt til Aalborg Kommune.

Det er boenheden Engbo i Vodskov, der er hårdt ramt af skimmelsvamp og et elendigt indeklima. Engbo er en døgn-institution for fysisk og psykisk udviklingshæmmede med plads til 10 beboere og 25 ansatte. Mange af dem oplever tydelige symptomer på det sundhedsfarlige indeklima.

–Arbejdstilsynets rapport er rystende læsning. Det er vigtigt, at kommunen tager fat om problemerne omgående og får løst de meget alvorlige indeklimaproblemer, siger Anne Marie Frederiksen, der er faglig sekretær og næstformand hos Socialpædagogerne Nordjylland.

Næsten alle ansatte oplever løbende næser, vejrtrækningsbesvær, hovedpine og unormal  træthed, når de er på arbejde. Og der er generelt et meget højt sygefravær på Engbo. Blandt beboerne er det 6 ud af 10, der får astma- eller allergimedicin.

Skimmelsvampe overalt
Ifølge Arbejdstilsynet er det overvejende sandsynligt, at det ubehag, som beboerne og de ansatte oplever, skyldes skimmelsvampe.

En rapport viser således, at der er en massiv vækst af flere forskellige typer skimmelsvampe overalt i Engbo – i vindueskarme, i væggene, under linoleum, på loftet og i kælderen. Arbejdstilsynet vurderer, at der er risiko for, at ophold og færden i lokaler og gangarealer vil virke forringende for de ansattes helbred.

Arbejdstilsynets påbud til kommunen om at sikre medarbejderne mod at blive udsat for skimmelsvampe skal være efterkommet senest den 1. juni 2010. Men det synes Socialpædagogerne Nordjylland er al for lang tid:

–Vi er tilfredse med Arbejdstilsynets påbud, men mener, at fristen for at efterkomme påbuddet er alt for lang. Der er ingen som helst grund til, at Aalborg Kommune sidder på hænderne i denne sag. Forholdene på institutionen er aldeles uacceptable.

–Af hensyn til beboernes og de ansattes helbred må vi på det kraftigste opfordre kommunen til at finde en løsning på problemerne straks, siger Anne Marie Frederiksen.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø