icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdsmiljø

Sociale tillidsmænd er sagen

f:nyt - I Randers har sociale tillidsrepræsentanter fået bragt sygefraværet væsentligt ned

  • Af Kurt Ladefoged
  • 18-2010 /

Hver dag melder gennemsnitligt 150.000 danskere sig syge på deres arbejde.

Det betyder, at sygefravær årligt koster det danske samfund tæt på 37 milliarder kroner. Men der kan spares mange  hundrede millioner kroner på sygefraværet, hvis politikere og arbejdsmarkedets parter lader sig inspirere af en helt ny ordning i Randers, skriver Ugebrevet A4.

I Randers har godt 20 private og offentlige arbejdspladser i de seneste to år haft sociale tillidsmænd, der både har været problemknusere, rådgivere og grædekoner for kolleger med sociale eller personlige problemer, der kan udvikle sig til sygdom. Det har ført til, at sygefraværet er faldet betydeligt på 15 af  arbejdspladserne, fortæller formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Randers Kommune, Leif Gade (S) til ugebrevet.

– At have fokus på arbejdsmiljøet gennem en social tillidsmand nedbringer simpelthen antallet af sygedage blandt medarbejderne, siger Leif Gade.

Han fortæller, at ordningen sammen med andre tiltag har bidraget til at mindske antallet af langtidssygemeldinger over 52 uger fra godt 600 sygedage om året til i dag 280. Og da kommunen selv skal betale for  langtidssygemeldinger over et år, betyder det en gevaldig besparelse:

– Ud over, at det afgjort lønner sig på bundlinjen, så giver det jo også et bedre arbejdsmiljø og en større arbejdsglæde at have en social tillidsmand, siger Leif Gade. Han tilføjer, at flere kommuner og virksomheder nu henvender sig, fordi de har overvejelser om at kopiere Randers-modellen.


Læs hele artiklen i Ugebrevet A4 på www.ugebreveta4.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø