icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdsmiljø

Trivselsaftalen trives

f:nyt - Det går ganske godt med at få indført Trivselsaftalen ude i kommunerne – men der er stadig en del kommuner, der mangler at komme på plads, og samtidig lyder der kritik af aftalen, viser evaluering

  • Af Jens Nielsen
  • 18-2010 /

I mere end seks ud af ti kommuner har de gjort det – fået implementeret alle delområderne i Trivselsaftalen. Og aftalen er samtidig den direkte årsag til, at parterne har fået aftalt retningslinjer på en række af de delområder, der er med i aftalen.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har lavet for Kommunernes  Landsforening (KL), Sundhedskartellet og KTO.

Undersøgelsen udgør den evaluering af Trivselsaftalen, som blev aftalt mellem parterne på det kommunale område ved OK08, og den er foretaget dels som en spørgeskemaundersøgelse blandt formænd og næstformænd i MED-udvalgene, dels som interview med repræsentanter for hovedMED-udvalg og MEDudvalg på lokalt niveau.

Som nævnt har mere end seks ud af ti kommuner indført alle delaftaler af den samlede Trivselsaftale. Bedst står det til, når det handler reglerne for sygefraværsaftaler, dårligst står det med at få aftalt retningslinjerne for arbejdspladsens samlede indsats mod mobning og chikane.

Til gengæld siger omkring halvdelen af de adspurgte formænd og næstformænd, at når der nu er en aftale på for  eksempel mobning og chikaneområdet, så skyldes det den samlede Trivselsaftale. Den har med andre ord virket som en løftestang i arbejdet for at få aftaler på de enkelte områder.

Nogle kommuner anfører dog, at man havde gang i arbejdet før aftalen, men at den har været et godt supplement til det eksisterende arbejde – en anledning til at ryste posen.

Tilbagemeldingerne om selve indholdet af Trivselsaftalen er overvejende positive – først og fremmest på lokalt niveau, hvor der er udstrakt enighed blandt ledelse og medarbejdere om indsatsen.

Flere af de interviewede peger på, at aftalen ikke bare har været god for arbejdet med sundhed og trivsel, men også for MED-systemet som sådan, som er blevet styrket og har fået en synlig og formel rolle på arbejdspladserne og i forvaltningerne.

Omvendt kritiseres aftalen for i sin form at betyde utidig indblanding og unødvendigt bureaukrati. ‘Vi var jo allerede i gang og vil ikke have dikteret en bestemt form, når vi nu allerede var enige’, lyder det fra nogle kommuner.

Og samtidig er der også en kritik, der går på, at aftalen i sin grundsubstans går på, at der skal udarbejdes retningslinjer – og at det er gammeldags og strider mod arbejdet med decentralisering, værdibaseret ledelse og ikke virker fremmende for dialogen mellem ledelse og medarbejdere.


Hele evalueringsrapporten kan downloades på www.kto.dk – klik ind under ‘Udsendelser’ og vælg ‘Medlemsorganisationer’ Læs mere om Socialpædagogernes arbejdsmiljøindsats og find diverse værktøjer på www.sl.dk/arbejdsmiljø

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø