icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommunalpolitik

Hjemtaget til ­opbevaring

Gad vide, om politikerne er klar over konsekvenserne af hjemtagning, spørger Verne Pedersen fra Socialpædagogerne Østjylland i sag fra Norddjurs Kommune

  • Af Hanne Sørensen Smith
  • 08-2010 /

Hvis det her skal være vejen frem, så kan samfundet da lige så godt bygge flere fængsler. Det lyder som ren opbevaring af et menneske, der i stedet har brug for faglig omsorg og støtte. Gad vide, om politikerne er klar over konsekvenserne af hjemtagning.

Sådan konstaterer Verne Pedersen, formand for Socialpædagogerne Østjylland, i en sag, hvor Norddjurs Kommune hjemtager en ung mand, der indtil 1. april er surrogatfængslet på en døgninstitution uden for kommunen. Den 18-årige er efter ildspåsættelse dømt til anbringelse på institution for personer med vidtgående psykisk handicap.

Planen er at hjemtage den unge mand til Voksen-handicap Område Vest i Norddjurs, der blandt andet rummer bokollektiver og aktivering i Ørsted.

Her er man undervejs med et tilbud til autister og et tilbud til borgere, der skal mandsopdækkes, fordi de kan være til fare for sig selv eller andre. De to tilbud iværksættes, fordi Norddjurs  Kommune som led i voldsomme besparelsesrunder har besluttet at hjemtage borgere fra specialiserede institutioner i andre kommuner.

‘Svær at holde, når han bliver gal’

‘Den unge mand er mentalt retarderet i lettere grad, har ikke tidligere været straffet, gået på specialskole, men har ellers klaret sig ‘almindeligt’. Han har haft svært ved at være surrogatfængslet, og har vist dette ved selvskade i form af cutting, ligesom der har været flere konflikter med ham. Han er svær at holde når han bliver gal.’

– Sådan står der i det interne stillingsopslag, hvor der søges personale til tilbuddet. Og det er jo klart, at det menneske ikke  har brug for at blive ‘holdt’, men for professionel socialpædagogisk behandling. Det vil sige for eksempel empati i forhold til den aldersmæssige udvikling. Det menneske har brug for at blive mødt med den faglige indsigt og viden, som udløser samarbejde i stedet for konflikter, siger Verne Pedersen og rejser to problemer:

– For det første: Får det menneske et lødigt tilbud? For det andet: Er det lige meget med uddannelse og faglighed hos personalet?’

Verne Pedersen mener, at sagen er principiel i en tid, hvor alle kommuner sparer og hjemtager borgere til andre, ofte ikke så specialiserede tilbud.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik