icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommunalpolitik

Kære kommunalordførere

Socialpædagogerne og Danske Handicaporganisationer sender åbent brev til regeringen og foreslår, at forholdene for de handicappede bliver forbedret i en kommende kommunalreform

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 14-2013 /

I begyndelsen af juni offentliggjorde regeringen sit udspil om en ny kommunalreform, og i den kommende tid vil den forsøge at finde et flertal til sit udspil blandt folketingspartierne. Udspillet er udarbejdet med udgangspunkt i de anbefalinger og konklusioner, som en evaluering af kommunalreformen har peget på.

Inden de endelige aftaler indgås, ønsker Socialpædagogerne og Danske Handicaporganisationer at gøre Folketingets kommunalordførere opmærksomme på, at mange mennesker med handicap har brug for klare forbedringer.

I et åbent brev skriver de blandt andet:

‘Regeringens udspil løser ikke alle de udfordringer, som personer med handicap har oplevet efter kommunalreformen på det specialiserede område – på tværs af social-, uddannelses- og sundhedssektorerne. Udspillet sikrer ikke udvikling, fastholdelse og formidling af den nødvendige specialiserede viden, og forpligter ikke kommunerne til at efterspørge og anvende denne viden. Regeringens udspil skal styrkes’.

Samarbejde om specialiseret indsats

De to organisationer foreslår, at der bliver oprettet en specialeplanlægning i stedet for den dialogbaserede koordinering, som ligger i regeringens udspil, og kommunerne skal forpligtes til at samarbejde om de højt specialiserede indsatser.

Videre skriver de i det åbne brev, at regeringens udspil lægger op til specialeplanlægning på hjerneskadeområdet, men sikrer ikke efterspørgsel og omfatter ikke alle andre grupper med behov for tværgående indsatser.

‘Specialeplanlægningen skal derfor udvides, så den både sikrer efterspørgsel og omfatter andre målgrupper med behov for en højt specialiseret indsats, der kræver samarbejde på tværs af sektorer og kommuner inden for en region eller på landsplan’, skriver de.

Det skal kunne betale sig

De to organisationer peger endvidere på, at de højt specialiserede tilbud og specialrådgivningen skal finansieres, så det kun kan betale sig for kommunerne at give borgere i små/komplekse målgrupper det fagligt set korrekte tilbud. Det kan fx være gennem rammefinansiering, obligatorisk abonnementsordning eller en blanding af grundbevilling og takstfinansiering.

‘I regi og på tværs af de sociale rammeaftaler og sundhedsaftalerne skal kommunerne forpligte hinanden til at anvende de højt specialiserede tilbud og specialrådgivningen. Som led i koordineringen skal relevante myndigheder følge implementeringen af aftalerne og have mulighed for at gribe ind, hvis aftalerne ikke efterleves’, skriver de i brevet.

Endelig peger de på, at ‘borgerne og deres pårørende skal have tryghed og mulighed for egen mestring, hvilket skal sikres gennem direkte adgang for målgrupperne til specialiserede tilbud om rådgivning og vejledning’.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Forbund og a-kasse