icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Psykisk arbejdsmiljø

Arbejdstilsynet vil droppe påbud

Arbejdstilsynet foreslår, at der ikke længere bliver udstedt påbud om rådgivning til arbejdspladser med dårligt psykisk miljø. Det giver voldsomme problemer på de arbejdspladser, hvor der er vold og trusler, mener Socialpædagogerne

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 07-2013 /

Arbejdstilsynet har foreslået beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at tilsynet ikke længere kan pålægge en arbejdsplads at bruge en autoriseret arbejdsmiljørådgiver udefra, når virksomheden skal rette op på et dårligt psykisk arbejdsmiljø.

– For socialpædagoger vil det betyde en voldsom forringelse af arbejdsforholdene, fordi de ofte arbejder i miljøer, hvor trusler, vold og høje følelsesmæssige krav er en del af en arbejdsdag, og hvor det er altafgørende at få en professionel rådgivning, når det psykosociale arbejdsmiljø skal forbedres, siger arbejdsskadekonsulent Tine Maj Holm.

– Vi er bekymrede for, at arbejdspladserne begrænses i at nå frem til tilfredsstillende løsningsmuligheder, fordi de ikke ‘tvinges’ til ekstern rådgivning. Dermed er der risiko for, at arbejdet ikke tilrettelægges sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Kun sex og mobning

Arbejdstilsynet foreslår, at det fremover kun er arbejdspladser, hvor der forekommer mobning og seksuelle krænkelser, som kan få et påbud om at inddrage autoriserede arbejdsmiljørådgivere.

Beskæftigelsesministeren har endnu ikke taget stilling til forslaget, men afventer resultatet fra det udvalg under Arbejdsmiljørådet, der skal komme med en lovændring. Arbejdsgiverrepræsentanterne i udvalget er enige med Arbejdstilsynet, mens repræsentanter fra lønmodtagerorganisationerne er imod.

– Vi mener, at der i arbejdsmiljøer med fx vold, trusler og høje følelsesmæssige krav også er brug for rådgivning, siger medlem af udvalget Erik Nygaard, arbejdsmiljøkonsulent i FOA.

Han henviser til, at mobning og seksuel chikane fylder allermindst i Arbejdstilsynets statistik over udstedte påbud om at bruge ekstern arbejdsmiljørådgiver. Fra 2009 til 2011 blev der udstedt 56 påbud, og kun to af dem handlede om seksuel chikane og mobning.

LO, FTF og AC har i fællesskab protesteret over for beskæftigelsesministeren og påpeget, at det er alt for snævert kun at betragte mobning og seksuelle krænkelser som særligt psykisk belastende for medarbejderne. Organisationerne foreslår, at man fortsætter med hidtidig praksis.

– Det giver voldsomme problemer for arbejdspladserne, når de ikke længere får den rådgivning og dermed ikke kan få løst problemerne. Vi oplever, at det både er ledere og medarbejdere, som synes, at det psykiske arbejdsmiljø er svært at arbejde med. Og det er ikke, fordi de ikke vil, men fordi der er brug for ekspertise udefra, siger Erik Nygaard. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø