icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Læserbrev

Spørgsmål til fagforeningen

  • Af Kasper Staal
  • 19-2014 /

Ultimo august i år kom der en historie frem i medierne om en lærer, der fik erstatning pga. en ulykke i arbejdstiden, hvor en 10-årig dreng hoppede op på hende så hun efterfølgende kom til skade med sin hofte.

Jeg reagerede meget på, at episoden – efter flere års tovtrækkeri og slagsmål i retten – ikke blev anset som en arbejdsskade. Læreren fik derfor ikke erstatning fra arbejdsgivers forsikring, da det blev vurderet af landsretten, at det var en voldelig og/eller uforsvarlig hændelse. Hun måtte søge erstatning hos det forsikringsselskab, hvor drengen var dækket af en ansvarsforsikring. I jobs, hvor pædagoger og andre offentligt ansatte har direkte konfrontationer med mennesker (dvs. stort set alle jobs) vil der altid kunne ske det, at ulykker/skader opstår som følge af en ‘uforsvarlig handling’.

Og jeg synes, at det er en urimelig situation, vi offentligt ansatte kan komme til at stå i, at hvis arbejdsgiversforsikringen ikke anser det som en arbejdsskade, så skal vi sagsøge borgernes/brugerens/børnenes forsikringsselskab!

Og hvad vil der ske i de situationer, hvor borgeren/brugeren/barnet ikke har en sådan forsikring? Er vi så nødsaget til at lave et civilt søgsmål imod pågældende? I min optik bør vi være forsikret af arbejdsgiveren ved alle former for skader – uanset hvad eller hvem, der har forårsaget skaden.

Hvordan forholder Socialpædagogerne sig til dette, og er det noget, der arbejdes med på det politiske plan? 


  

Kære Kasper Staal

Af Benny Andersen, formand, Socialpædagogerne

Socialpædagogerne deler din frustration over det åbenlyse hul, der er i lovgivningen. Vi har derfor også arbejdet særdeles målrettet på at gøre relevante parter opmærksomme på det. Vi har holdt møder med politikere på Christiansborg (både alene og sammen med andre fagforbund, hvis medlemmer oplever samme problem), vi har arrangeret en stor politisk høring på Christiansborg om emnet, vi har rejst en række pressesager, hvor vi med udgangspunkt i konkrete historier har vist, hvor urimeligt det er, at offentligt ansatte ikke er fuldt dækket i den type skadessager.

Og den positive side af vore bestræbelser er, at Enhedslisten og Dansk Folkeparti i foråret sagde ja til at hjælpe os med at rejse et beslutningsforlag i Folketinget om ændring af reglerne. Den kedelige del er, at forslaget aldrig nåede til behandling i Folketinget. Så lige nu arbejder vi på, at få forslaget genfremsat. Så i korthed: Det problem tager vi meget alvorligt her i forbundet, og vi arbejder aktivt på at få det løst.