icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Generalforsamling Storstrøm

Ledere og medarbejdere hånd i hånd

Ingen faglighed uden et godt arbejdsmiljø – det gælder både i toppen og i bunden og hos de privatansatte, er budskabet fra Kreds Storstrøm

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 19-2014 /

Der blev talt meget om arbejdsmiljøet blandt de omkring 50, der var mødt frem til generalforsamlingen i Kreds Storstrøm. Hvis socialpædagoger skal levere et fagligt godt stykke arbejde, skal arbejdsmiljøet være i orden – ikke kun for de menige socialpædagoger, men også for deres ledere. Derfor skal begge parter også være synlige i den arbejdsmiljøstrategi, som de delegerede vil vedtage på Socialpædagogernes kongres i november.

– Socialpædagogernes budskab om, at arbejdsmiljø og faglighed går hånd, bør suppleres med, at ledere og medarbejdere også skal gå hånd i hånd. For hvis arbejdsmiljøet er dårligt for lederne, smitter det af på de menige, sagde afdelingsleder på Autismecentret og formand for den lokale ledersektion, Helle Riis.

Birgitte Graae Hansen og Pia Eskildsen, der arbejder på en privat institution, ønsker, at deres arbejdsforhold vil fylde mere hos Socialpædagogerne.

– Vi falder tit udenfor, fordi vi arbejder på det private område. Vi har brug for noget, der er målrettet os, fx omkring arbejdstider.

Birgitte Graae Hansen efterlyste desuden, at Socialpædagogerne i en kommende arbejdsmiljøstrategi bliver tydeligere i sine krav og bruger knap så mange bløde, pædagogiske ord, som dem, der står i det udkast, som generalforsamlingen diskuterede. 

– Jeg kunne godt tænke mig, at skruen bliver strammet i vores krav til arbejdsmiljøet.

Ingen blomster tak

I Socialpædagogernes arbejdsmiljøundersøgelse kan man læse, at sygefraværet blandt socialpædagoger i Kreds Storstrøm er relativt stort. Det er et signal om, at arbejdsmiljøet ikke er sundt. Det samme er det, når der kan ske en tragisk ulykke som den på forsorgshjemmet Saxenhøj, hvor en beboer i maj dræbte to medarbejdere, fortalte kredsformand Lisbeth Schou.

– Vi skal tage det store sygefravær alvorligt og italesætte arbejdsmiljøproblemerne. Det er nødvendigt, at vi forener kræfterne, både arbejdsgivere, ledere og medarbejdere.

– I stedet for at nogle kommuner lader de medarbejdere, som i en måned ikke har haft en sygedag, trække lod om en buket blomster, vil vi hellere have et godt arbejdsmiljø for alle.

Efter drabene på Saxenhøj er Socialpædagogerne lokalt gået sammen med de øvrige organisationer og Guldborgsund Kommune for at forbedre forholdene. Gruppen har bl.a. henvendt sig til de ansvarlige folketingspolitikere og bedt dem om at fokusere på arbejdet med de svageste borgere, fortalte Lisbeth Schou.

– Vi må også drøfte, hvordan vi yder den maksimale hjælp til kolleger i krise, og hvordan vi bevarer fokus på, at noget sådant aldrig sker igen.

Forbundsnæstformand Marie Sonne opfordrede socialpædagoger til at gribe i egen barm og ændre på kulturen.

– Vi er opvokset i en forkert kultur, hvor vi accepterer for mange ting, fx slag og verbale trusler. Det er ikke en kultur, vi kan anerkende. Vi er nødt til at rykke i os selv. Vi skal sige nej.

Kredsen vil i den kommende tid besøge de arbejdspladser, som er interesserede, og her vil der også blive lejlighed til at tale om, hvordan socialpædagogers arbejdsmiljø kan blive bedre. 


Læs mere på kredshjemmesiden: www.sl.dk/storstrøm

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Generalforsamling, Forbund og a-kasse