icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kompetencefonden

Søg penge – men søg til det rigtige

Socialpædagoger på det kommunale område har gode muligheder for at få penge til ekstraordinær kompetenceudvikling på fx diplomniveau – men der gives mange afslag fordi ansøgningerne ikke overholder kriterierne

  • Af Maria Rørbæk
  • 07-2014 /

Den gode nyhed er, at der stadig er penge at hente i Den Kommunale Kompetencefond, der yder støtte til ekstraordinær kompetenceudvikling af fx socialpædagoger ansat på det kommunale område.

Den dårlige er, at en hel del socialpædagoger er blevet skuffet med et afslag. I midten af marts var der således givet 184 afslag mod kun 131 tilsagn.

En af dem, der undrer sig over et afslag, er Gitte Lessmann, der i Socialpædagogens facebook-gruppe skrev:

– Jeg forstår det ikke helt… På den ene side mangler der praktikpladser på specialområdet, på den anden side giver Socialpædagogerne ikke midler gennem kompetencefonden til praktikvejlederuddannelsen. Så er det altså svært at gøre noget.

Baggrunden for afslagene er, at KL og Socialpædagogerne ved overenskomstforhandlingerne i 2013 aftalte tre kriterier for tildeling af midler gennem Den Kommunale Kompetencefond:

  1. Der skal være tale om uddannelse hos såkaldte anerkendte udbydere – dvs. på diplom-, master- eller kandidatniveau.
  2. Uddannelsen skal være inden for det socialpædagogiske område.
  3. Uddannelsen skal være ekstraordinær.

Find offentlig uddannelse

Afdelingsleder Lise Ringgaard Have sidder konkret og vurderer ansøgningerne på vegne af Socialpædagogerne, og hun fortæller, at langt de fleste afslag kommer, fordi der ikke er tale om en uddannelse på diplom-, master- eller kandidatniveau.

Den enkleste måde at afgøre, om en uddannelse lever op til dette kriterie, er, at se på, om uddannelsen er ECTS-point berettiget og udbydes på et University College eller i tilknytning til et universitet.

Man vil eksempelvis få afslag på en uddannelse i neuropædagogik fra en privat udbyder som Sølund – mens man kan få godkendt et diplommodul i neuropædagogik på en professionshøjskole i Danmark. 

– Derfor anbefaler Socialpædagogerne, at ansøgeren undersøger de mange alternativer til det private, som findes på de offentlige diplom-, master- eller kandidatuddannelser. Man kan bl.a. søge på uddannelsesportalen www.ug.dk, hvor der er mulighed for at søge specifikke kandidat-, master- eller diplomuddannelser ud fra konkrete søgeord – som fx neuropædagogik, siger Lise Ringgaard Have.

Afslag på ledelse

Kriteriet om, at uddannelsen skal være indenfor det socialpædagogiske område indebærer bl.a., at der bliver givet afslag på alle ansøgninger om lederuddannelse.

Det sidste kriterie om ekstraordinær uddannelse er sværest at behandle i praksis, men det handler om, at kompetencefonden ikke støtter uddannelse, som arbejdsgiveren ellers ville have betalt. Fx hvis der søges støtte til afgangsprojektet på en diplomuddannelse, som arbejdsgiveren har betalt – eller hvis en arbejdsplads har fået skræddersyet et tilbud til arbejdspladsen før kompetencefonden blev vedtaget – og så søger om støtte til at gennemføre det.

Det er også kravet om ekstraordinær uddannelse, der medfører afslag til praktikvejlederuddannelsen, da det opfattes som et arbejdsgiveransvar at sørge for tilstrækkeligt kvalificerede praktikvejledere.

I alt er der sat ni mio. kr. af til socialpædagogisk kompetenceudvikling gennem kompetencefonden, og der er mere end otte mio. kr. tilbage. Der kan bevilges op til 25.000 kr. pr. person. 


Læs mere på www.denkommunalekompetencefond.dk

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Uddannelse