icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
fødder-pause.jpg
Pausekultur

GUIDE: Syv tips til den gode pause

Få syv tips til den gode pause

Gode pauser i fællesskab
Er der skabt en kultur, hvor nogen siger, at der ikke er brug for eller tid til pauser, så kan det være svært at insistere på, at man har brug for en pause. Tag en fælles dialog om, hvordan kollegagruppen får skabt en god pausekultur. Pauser er nødvendige - for uden dem bliver du dårligere til dit arbejde. Derfor er det godt at tale om, hvordan I støtter hinanden i at få det bedste ud af pauserne.

Ingen skærme
Få kollegaerne med på at skabe en opbyggelig pausekultur. Lav aftaler om skærmfri pauser i fællesrummet. Sidder man og scroller på telefonen, signalerer man, at man ikke er interesseret i omverdenen. Og samtidig slapper hjernen ikke ordentligt af.

Spis ikke, mens du skriver dokumentation
Det er ikke pause – det er en anden arbejdsopgave

Bevæg dig udenfor
Grønne omgivelser – og fysisk aktivitet – har en god indvirkning på alle mennesker. Selvom dit arbejde er fysisk krævende, har kroppen godt af at lave andre bevægelser i pausen.

Lederen skal være rollemodel
Er du leder, skal du gå forrest og insistere på pauserne. Det er en god investering i både kvaliteten af kerneopgaven og tidsforbruget - og på sigt vil det kunne afspejle sig i både APV-resultater og forebyggelse af sygemeldinger.

Alenepause
Mærk efter, om du har behov for at være alene eller sammen med kollegaer. Nogle gange trænger man til en hyggestund med kollegaerne, andre gange har man mere behov for at være alene og få vendt tankerne.

Powernap eller mindful pause
Mange studier peger på, at en powernap i pausen er god for kroppen. Men hvis ikke det er muligt, så prøv et par minutters mindful pause et sted, hvor du ikke bliver forstyrret. I en mindful pause skal du fokusere på din vejrtrækning og på at mærke din krop.

Kilde: Erhvervspsykolog Janne Skakon, ekstern lektor på ved institut for Psykologi på Københavns Universitet

Læs også:

Hver femte socialpædagog dropper pausen

Har du også svært ved at få holdt pause? Eller har I på din arbejdsplads fundet den gode måde at få tid til pauserne? Så skriv til journalist Marie Dissing Sandahl på mds@sl.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø