icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
covid.gif
Corona

Eva fik COVID-19 anerkendt som arbejdsskade

’Jeg er glad og lettet over, at jeg nu har fået det officielt anerkendt, at jeg blev syg af at passe mit arbejde’, lyder det fra socialpædagog Eva Karleby. Hun blev i april sygemeldt med COVID-19 - og har netop fået anerkendt sygdommen som en arbejdsskade

Hun er stadig påvirket både psykisk og fysisk. Hiver efter vejret, har ondt i halsen, døjer med smerter i underarmene - og går rundt med en følelse af usikkerhed, fordi ingen rigtig ved, hvor det hele ender.

Men i begyndelsen af august modtog socialpædagog Eva Karleby en melding, der indtil videre er et tiltrængt plaster på corona-såret.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har anerkendt den anmeldte COVID-19-sygdom som arbejdsskade:

– Jeg er megaglad for, at sygdommen er blevet anerkendt som en arbejdsskade. Det er jo mit bevis for, at jeg rent faktisk er blevet syg af at passe mit arbejde. Og den anerkendelse betyder rigtig meget for mig, fortæller Eva Karleby, som er ansat som socialpædagog inden for ældreområdet.

Eva Karlebys sag er én af de foreløbig 182 anmeldelser, der er anerkendt som arbejdsskade i AES. Her har man pr. 25. august modtaget i alt 1.084 anmeldelser, der dels omfatter selve smitten med COVID-19 - og dels handler om relaterede arbejdsskader fx allergi som følge af brug af værnemidler. Indtil videre har AES afgjort 338 sager, hvoraf 182 er anerkendt og 156 er afvist.

Eva Karleby var ikke den eneste, som blev syg med COVID-19 på sin arbejdsplads. Nu har hun fået anerkendt, at hendes forløb med COVID-19 er en arbejdsskade.
Eva Karleby var ikke den eneste, som blev syg med COVID-19 på sin arbejdsplads. Nu har hun fået anerkendt, at hendes forløb med COVID-19 er en arbejdsskade.

Pludselig gik det stærkt
Selv har Eva Karleby aldrig været i tvivl om, at hun blev smittet i forbindelse med sit arbejde som fast aftenvagt på et demensplejecenter. Selvom medarbejderne som udgangspunkt fulgte alle de officielle retningslinjer.

– Vi sprittede af og vaskede hænder, så godt vi kunne - og vi brugte handsker og forklæder, når vi lavede mad og ved personlig hygiejne. I starten var meldingen jo, at vi ikke behøvede at bruge værn og masker, når ikke der var beboere, som var syge, siger hun.

Men i den første tid under nedlukningen af arbejdspladsen oplevede Eva Karleby både, at nogle af beboerne fik besøg af pårørende, og samtidig var der mange forskellige vikarer ind over særligt i aften- og nattetimerne.

– Og pludselig gik det stærkt. Den første kollega blev smittet, og en uge efter var der rigtig mange kolleger, der meldte sig syge. Samtidig blev flere af beboerne konstateret positive for COVID-19, og jeg havde en ubehagelig følelse af, at man som medarbejder satte sit helbred på spil.

Læs hele historien om, hvordan Eva Karleby blev smittet med COVID-19

Sagsbehandling fortsætter
Siden starten af juni har Eva Karleby været raskmeldt - og er nu tilbage i jobbet som fast aftenvagt. Men hun mærker stadig dagligt følgerne af corona-smitten og sygdomsforløbet.

– Jeg har stadig ikke haft 48 timer symptomfri. Jeg døjer med kronisk ondt i halsen, træthed, kludder i smags- og lugtesansen, ondt i mine underarme og har stadig svært ved at have flere bolde i luften uden, at hjernen ’koger over’, siger hun.

Et besøg hos en øre-næse-hals specialist har delvist givet hende en forklaring på smerterne i halsen.

– Hun kunne konstatere, at jeg havde været syg i rigtig lang tid. Mine mandler fremstod helt arrede, og mit svælg var rødt, så længe forstod godt, at jeg stadig havde ondt. Men desværre kunne hun jo ikke love mig, at det nogensinde ville blive bedre, fordi man stadig ikke kender konsekvenserne af corona, siger Eva Karleby.

Af afgørelsen fra AES fremgår det, at man nu fortsætter behandlingen af Eva Karlebys sag for også at træffe afgørelse om mén, og at hun kan forvente en afgørelse senest i juni 2021. 

COVID-19 og arbejdsskader

Ifølge AES (Arbejdsmarkedets Erhvervssikring) kan sygdom med COVID-19 anerkendes som en arbejdsskade, hvis sygdommen skyldes arbejdet.

Nogle typer af arbejde indebærer en stærk formodning om, at medarbejderen er blevet udsat for smitte på sit arbejde. Det gælder fx ansatte i sundhedsvæsnet, i sundheds- og socialsektoren eller på plejehjem, som i kraft af deres opgaver med tæt kontakt til patienter og personer har stor risiko for at blive udsat for smitte.

Arbejdstilsynet har lavet en vejledning, som beskriver de nærmere betingelser for, hvornår sygdom med COVID-19 kan anerkendes som en arbejdsskade, herunder om den kan anerkendes som en erhvervssygdom eller en ulykke. Læs vejledningen her: 

Læs mere om COVID-19 og arbejdsskader på aes.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø