icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Handicappede

Pas på indskrænkninger

Også handicaporganisationen DSI opfordrer kommunerne til at få styr på papirerne. Formand Stig Langvad fortæller, at det er DSI, der har opfordret Ankestyrelsen til at gå kommunernes praksis efter.

  • Af Jens Nielsen
  • 19-2004 /

Heller ikke DSI ønsker sig en 'rigid opremsning' af de aktiviteter, som udløser paragraf 77-støtten, men der er behov for at stramme op, mener Stig Langvad:

- Det fortæller noget om de problemer, der generelt er med den kommunale sagsbehandling: Der mangler begrundelser, der mangler notater, og borgerinddragelsen er for ringe. Det gør det vanskeligt at vurdere, om ydelserne er rigtige, og det svækker retssikkerheden for borgerne, når man skal diskutere rimeligheden af en ændring - så mangler det historiske aspekt af sagen pludselig, mener Stig Langvad.

Særligt vigtig bliver dokumentationen, når det handler om nye sager, eller når der sker afgørende ændringer.

Men DSI-formanden er ellers mest bekymret over den angrebsvinkel, Ankestyrelsen har valgt til undersøgelsen: Det virker som om, man prøver at indskrænke brugen af paragraffen i stedet for at afgrænse den.

- Hvis man begynder at sige god for, at hjælpen i stedet kan sammensættes af støtte efter paragraf 71 og 76 (hjemmehjælp og støtte til personlige pleje, red.), så flytter man fokus over på tilværelsen i hjemmet, og paragraf 77 sigter jo netop på det aktive liv uden for hjemmet. Altså, det står der ikke direkte, men det er ligesom deres tilgangsvinkel, siger Stig Langvad, der nu sammen med DSI-bestyrelsen overveje en henvendelse til Ankestyrelsen og Socialministeriet med dette synspunkt.

DSI er bekymrede for, at ordningen med tiden vil blive afløst af nogle mere rigide, men lettere kontrollerbare løsninger.