icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Familiepleje

Om at tage børn til sig

Fire plejeforældre-par fortæller i seks kortfilm om glæderne og problemerne som plejeforældre

  • Af Jens Nielsen
  • 26-2005 /

Der er historien om den lille dreng, der ellers ikke var til at putte og nusse. Pludselig en sommerdag i haven kom han hen og lagde sig på maven af plejemor  og  bare  lå  der  i lang tid uden af sige noget. Og så var de ’connected’, som plejemoren siger.

Og der er ham, der ikke  ville  sige  noget, slet ikke ville snakke. Men så kan man jo gå ud  i  marken  og  lege råbeleg og se, hvor langt væk man kan stå fra hinanden og stadig høre hinanden. Og så ender det selvfølgelig med, at han også råber tilbage til en.

Sådan lyder et par af de  historier,  som  fire plejeforældre-par fortæller på en ny dvd, lavet af Sten Rehder fra Viking Media med støtte fra Socialministeriet og Udviklings- og Formidlingscenter for Børn og Unge. Netop UFC Børn og Unge har gennem tre år været tovholder på KABU-projektet om kvaliteten i anbringelser, og her er det altså fire plejeforældre-par, der fortæller om hverdagen med børnene.

I alt er der tale om seks korte film om hvert sit tema: en om fordele og ulemper ved at være plejeforældre, en om hensynet til ægteskabet og til sine egne børn, en om plejebarnets behov for omsorg og nærhed, en om forældrenes inddragelse og betydning, en om forældresamarbejdet og en om åbenhed, supervision og netværk.

De anbragte børn – og deres forældre – er selvfølgelig meget forskellige, og der er en verden til forskel på at pleje de vilde og utilpassede og så de børn, der er svage og skrøbelige, konstaterer Sten Rehder. Og de fire par, der medvirker, er også meget forskellige, og det er helt bevidst, fortæller han:
– Det er vigtigt, at man, når man ser filmene, kan genkende sig selv – hvis ikke i den ene så i den anden familie.

Under arbejdet med filmene er det, der har slået ham mest, plejeforældrenes entusiasme og de dybe, dybe følelser, de nærer for børnene. Og når man sidder og ser de seks film, får man den følelse, at de nærmest  overtager  den  smerte  og  de svigt, børnene har været udsat for og på den måde befrier børnene fra dem. Ingen tvivl om, at det er deres børn. Og det fremgår da også af filmene, at det er vanvittig svært at sige farvel, når børnene skal videre – eller tilbage til forhold, man måske ikke synes, er de rigtige og bedste for børnene.

Filmen  er  ifølge  Sten Rehder  allerede  godt  i brug som undervisningsmateriale, og netop opdelingen i specifikke temaer gør dem også lette at tale om, mener Sten Rehder, der nu i gang med at lave en  række  nye  film  om slægtanbringelser.

Plejeforældre fortæller. Dvd med seks film. UFC Børn og Unge har sendt dvd’en ud til en række institutioner.

Offentlige institutioner og ikke-kommercielle organisationer kan få dvd’en gratis, mens andre kan købe den hos Viking Media for 200 kroner (info@vikingmedia.dk).

Den kan også lånes på biblioteket, og filmene kan også ses på nettet på www.ufc-bu.dk eller på www.plejeforaeldrefortaeller.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Familieplejere, Børn og unge