icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Handicappede

Interview med Socialdemokraternes ligestillingsordfører Kirsten Brostøl

Socialdemokraternes ligestillingsordfører Kirsten Brostøl vil have ændret vejledningen ”Seksualitet – uanset handicap.” Det skal ikke længere fastslås, at pædagoger og andre medarbejdere må hjælpe handicappede i forbindelse med prostituerede.

  • Socialpædagogens interview med Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Kirsten Brostøl, den 30. august 2005.
  • 18-2005 /

Socialdemokraternes ligestillingsordfører Kirsten Brostøl vil have ændret vejledningen ”Seksualitet – uanset handicap.” Det skal ikke længere fastslås, at pædagoger og andre medarbejdere må hjælpe handicappede i forbindelse med prostituerede.

– Det er dobbeltmoralsk, at samfundet med den ene hånd gør en indsats for at forebygge prostitution og hjælpe kvinder ud af prostitution, og med den anden hånd støtter efterspørgslen efter prostituerede, siger hun.
Kirsten Brostøl ønsker ikke at forbyde, at handicappede går til prostituerede – de skal bare ikke kunne få hjælp til det gennem det offentlige system.

Men vil det ikke i praksis være det samme som at fratage nogle handicappede muligheden for at gå til prostituerede? Hvis en person for eksempel har et talehandicap, er han jo nødt til at få hjælp til at etablere kontakten?

– Jeg er godt klar over, at det er et dilemma, men jeg kan ikke forsvare, at det offentlige tilskynder til prostitution. Det offentlige skal ikke hjælpe en gruppe mennesker – de handicappede – når det sker på bekostning af en anden svag gruppe. Og der skal slet ikke ydes økonomisk støtte til det, sådan som nogle kommuner gør.

Men er du enig i, at det betyder, at handicappede mænd stilles ringere end ikke-handicappede?
– Jeg ved godt, at handicaporganisationerne siger, at det er et spørgsmål om ligestilling mellem handicappede og ikke-handicappede, men man kan også se det som et spørgsmål om ligestilling mellem mænd og kvinder. Og hvad med de handicappede kvinders rettigheder? Jeg er grundlæggende imod den opfattelse at mænd har ret til Et seksuelt forhold er et gensidigt forhold som kræver to mennesker, der begge ønsker det.

Men nogle vil sige, at de prostituerede også selv ønsker det?
Ja, men der er ingen, der skal bilde mig ind, at når nogen tager sig betalt for at have sex er det fordi de ønsker det og synes det er sjovt. Prostituerede er en udsat gruppe.

Men burde man så ikke forbyde alle at købe sex – handicappede såvel som ikke-handicappede?
Personligt mener jeg også, at det burde være strafbart at købe sex, men det mener mit parti ikke. Men det er en anden diskussion. Dette er ikke en diskussion af om det bør være lovligt eller ulovligt at købe sex. Det handler om, hvorvidt det offentlige skal tilskynde til prostitution, og det mener Socialdemokraterne ikke.

Men vejledningen ”Seksualitet – uanset handicap” blev jo lavet under en socialdemokratisk socialminister, Henrik Dam Kristensen…
Ja, men selv om den er blevet lavet af en socialdemokrat, er jeg villig til at lave den om. Det sker jo også på en masse andre områder, at vi ændrer tidligere beslutninger.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Etik