icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Handicappede

S vil stoppe hjælp til købesex

Vejledningen ”Seksualitet – uanset handicap” bør ændres, så det ikke længere fastslås, at pædagoger og andre må hjælpe handicappede i kontakt med prostituerede. Det mener Socialdemokraterne, men social- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) synes, vejledningen er god

  • Af Maria Rørbæk
  • 18-2005 /

Dobbeltmoralsk. Sådan stempler Socialdemokraternes ligestillingsordfører Kirsten Brostøl den del af Social- ministeriets vejledning ”Seksualitet -  uanset handicap,”der fastslår, at pædagoger og andre medarbejdere gerne må hjælpe handicappede i forbindelse med prostituerede. -  Det er dobbeltmoralsk, at samfundet med den ene hånd gør en indsats for at forebygge prostitution og hjælpe kvinder ud af prostitution, og med den anden hånd støtter efterspørgslen efter prostituerede, siger hun.

Fagbladet Socialpædagogen har lavet en rundspørge, der viser, at 11 ud af 27 handicaptilbud har hjulpet brugere i kontakt med prostituerede. (Socialpædagogen nummer 17, 2005.)
Efterfølgende har Kirsten Brostøl stillet spørgsmål til Socialministeren i håb om at ændret vejledningen, men det har Social- og Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen bestemt ikke til sinds at gøre.

-  Prostitution er ikke kriminelt i Danmark, og derfor kan handicappede jo lige som alle andre tage kontakt til en prostitueret. Som handicappet, der for eksempel er bosiddende på en institution, kan man bare være i en vanskeligere situation, så man simpelt hen har brug for nogen til at formidle kontakten, siger hun.

Handlede kvinder
På ligestillingsministeriets hjemmeside, www.lige.dk, har I skrevet, at det er regeringens klare mål at forhindre at kvinder hand- les til Danmark, ligesom det er målet at støtte de kvinder, der allerede er blevet ofre for kvindehandel[2026] -  Ja, absolut, og jeg synes jo også at prostitution er et socialt problem.

Men er det så ikke problematisk, at det offentlige øger efterspørgslen ved at gå ind og formidle kontakten?
- Vi sætter ind på rigtig mange områder i forhold til at få stoppet handlen med kvinder, men vi kommer ikke uden om at prostitution i Danmark ikke er kriminelt, og så synes jeg blot, at der også skal være mulighed for at handicappede kan få hjælp til at få formidlet en kontakt, hvis de har brug for det.

Hvad nu hvis de får formidlet kontakt til en prostitueret, der er handlet?
-  I det øjeblik man får mistanke om, at det kan være en kvinde, der er handlet, vil jeg gå ud fra at man reagerer på det og tager kontakt til myndighederne.

Men har man som pædagog en særlig forpligtelse til at prøve at undersøge det?
-  Jeg vil gerne opfordre til, at man er bevidst om at reagere, hvis man får mistanke om, at det er en, der er handlet.
Så det vil du opfordre til, men det er ikke noget krav?
-  …Jeg vil opfordre til det.

Et dilemma
Kirsten Brostøl ønsker ikke at forbyde, at handicappede går til prostituerede. De skal bare ikke kunne få hjælp til det gennem det offentlige system, mener den socialdemokratiske ligestillingsordfører.
Vil det ikke i praksis være det samme som at fratage nogle handicappede muligheden for at gå til prostituerede? Hvis en person for eksempel har et talehandicap, er han jo nødt til at få hjælp til at etablere kontakten?

-  Jeg er godt klar over, at det er et dilemma, men jeg kan ikke forsvare, at det offentlige tilskynder til prostitution.
Men er du enig i, at det betyder, at handicappede mænd stilles ringere end ikke-handicappede?

-  Jeg ved godt, at handicaporganisationerne siger, at det er et spørgsmål om ligestilling mellem handicappede og ikke-handicappede, men man kan også se det som et spørgsmål om ligestilling mellem mænd og kvinder. Og hvad med de handicappede kvinders rettigheder? Jeg er grundlæggende imod den opfattelse at mænd har ret til sex. Et seksuelt forhold er et gensidigt for- hold som kræver to mennesker, der begge ønsker det.

Nogle vil sige, at de prostituerede også selv ønsker det?

-  Ja, men der er ingen, der skal bilde mig ind, at når nogen tager sig betalt for at have sex er det fordi de ønsker det og synes det er sjovt. Prostituerede er en udsat gruppe.
Burde man så ikke forbyde alle at købe sex -  handicappede såvel som ikke-handicappede?

-  Personligt mener jeg også, at det burde være strafbart at købe sex, men det mener mit parti ikke. Men det er en anden diskussion. Dette er ikke en diskussion af om det bør være lovligt eller ulovligt at købe sex. Det handler om, hvorvidt det offentlige skal tilskynde til prostitution, og det mener Socialdemokraterne ikke.

Men vejledningen ”Seksualitet -  uanset handicap” blev jo lavet under en socialdemokratisk socialminister, Henrik Dam Kristensen…

Ja, men selv om den er blevet lavet af en socialdemokrat, er jeg villig til at lave den om.

Læs hele interviewet med Kirsten Brostøl

Læs hele interviewet med Eva Kjer Hansen

Strid om økonomien
Nogle kommuner betaler handicappedes udgifter til prostituerede. Andre gør ikke.
Nu skal Den Sociale Ankestyrelse tage stilling til en klage fra en handicap- pet mand i Århus, der har fået afslag fra Århus Kommune, der ikke vil beta- le for en escortpige.
Hvis han ender med at få medhold, vil Eva Kjer Hansen ændre loven.
-  Uanset om det skulle være den ene eller den anden paragraf i serviceloven det sker i medfør af, så vil jeg ikke acceptere det. Seksualitet er ikke en offentlig opgave. Det er en privat sag, siger hun.