icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Skoleløse børn

Tusindvis af børn uden skolegang

Tusinder af børn går i lange perioder ikke i skole, selv om de er i den undervisningspligtige alder. Problemet med skoleløse børn er dermed betydeligt større, end det hidtil har været fremme.

  • Af Else Marie Andersen
  • 10-2005 /

Skoleløse børn
Det anslår Knud Byskov, der er sekretær i Foreningen af Danske Døgninstitutioner for børn og unge.

Hvert år bliver 14.000 børn anbragt uden for hjemmet. Ingen ved, hvor mange af dem, der forinden anbringelsen har været uden skolegang, men noget tyder på, at det er en betragtelig del af dem.

– Jeg er helt overbevist om, at rigtig mange af de anbragte børn har haft lange perioder, hvor de ikke går i skole, inden de bliver anbragt. Vi kan jo bare se på den institution, jeg er forstander på. Her har flertallet af de anbragte børn ikke haft et kontinuerligt skoleforløb bag sig, når de kommer hos os. Det kan vi jo se af journalerne, siger Knud Byskov, forstander på Holmstrupgaard, der er en af Århus Amts døgninstitutioner, hvor 48 børn og unge mellem 14 og 23 år er anbragt.

Han påpeger, at der i nogle tilfælde kan være sociale årsager og menneskelige hensyn at tage til børn, der af den ene eller anden grund ikke går i skole. Eksempelvis hvis barnet eller den unge er i krise, det kan være en svært psykotisk ung, hvis tilstand forværres af det pres, det kan være at gå i skole.

– Det kan være nødvendigt netop ikke at tvinge den unge til at gå i skole, fordi presset kan udløse, at den unge bliver endnu mere psykotisk, siger Knud Byskov og tilføjer:

– Men problemet med skoleløse børn er langt større, end kommunerne umiddelbart vil være ved, for de har svært ved at indrømme, at de ikke løser opgaven.