icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Udviklingshæmmede

Ret til en ungdomsuddannelse

Et flertal uden om regeringen vil sikre at udviklingshæmmede får ret til at få en ungdomsuddannelse – ordningen skal træde i kraft om halvandet år

  • Af Jens Nielsen
  • 04-2006 /

Nu skal udviklingshæmmede unge have ret til en ungdomsuddannelse. Det mener et flertal i Folketinget, der vil tvinge regeringen til at sørge for, at det fra skoleåret 2007-2008 bliver muligt for alle unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov at få en ungdomsuddannelse.

Som det er i dag, står det de unge udviklingshæmmede frit for at tage en af de etablerede ungdomsuddannelser, men det magter kun meget få.

– Forslaget er epokegørende – og vil med et bryde mange års bevidst diskrimination af udviklingshæmmede.
Sytter Kristensen, Landsforeningen LEV
Rundt i landet eksisterer der i dag en række ungdomsuddannelser for udviklingshæmmede. Men der er meget store forskelle fra amt til amt, og det betyder, at der er meget stor forskel på mulighederne alt efter, hvor man bor. Nu skal en ny lov altså sikre lige adgang for unge i hele landet.

Regeringen har som erklæret målsætning, at 95 procent af alle unge i 2015 skal have en ungdomsuddannelse, og det har fået Dansk Folkeparti til at foreslå en sådan uddannelse for udviklingshæmmede unge og andre unge med særlige behov.

Ved førstebehandlingen var det kun regeringspartierne, Venstre og Konservative, der ikke kunne tilslutte sig ideen. Alle andre partier var positivt stemte, og regeringen bliver derfor pålagt at lave et lovforslag, der fra om halvandet år skal sikre en landsdækkende ordning.

Pengene må bare findes
Med opbakningen til forslaget er vejen banet for, at finansieringen af den nye ordning skal regnes med, når der skal for-handles finanslov senere på året, siger forslagsstilleren, Dansk Folkepartis Tina Petersen.

Hun er selvfølgelig glad for det flertal, der viste sig for forslaget – selvom hun er lidt overrasket over sammensætningen:
– Det er da en lidt pudsig situation, at et af vores forslag henter sit flertal helt ude på venstrefløjen. Men det vigtigste er, at vi nu får lovfæstet de her unges ret til en ungdomsuddannelse, konstaterer Tina Petersen.

Når regeringspartierne er skeptiske, skyldes det den økonomiske side af sagen: Etableringen af en sådan uddannelse kommer til at koste nogle penge, men det må være underordnet, mener Tina Petersen:
– Det er jo et spørgsmål om holdning: Synes man, at de her unge skal have ret til uddannelse eller ej? Hvis man kan svare ja til dét, må man finde pengene til det, siger Tina Petersen.

Allerede nu er der gjort en række erfa-ringer rundt omkring i landet, og sammen med inspiration fra Sverige, mener hun, at der ville være meget at hente ved for eksempel at se på den ordning, der er i Fyns Amt.

– Det er selvfølgelig ikke alle brikker, der er lagt, men der er allerede gjort enorme erfaringer, som vi skal bygge videre på. Alfa og omega er, at uddannelsen bliver bygget op om de individuelle hensyn. Det skal være muligt at give et holdbart tilbud til den enkelte handicappede, siger Tina Petersen.

Glade organisationer
I SL er næstformand Marie Sonne begejstret:
– En ny lov på området vil gøre op med den diskrimination, som disse unge er udsat for. Samtidig vil loven endelig bringe Danmark på højde med vores nabolande. Her har udviklingshæmmede unge i mange år haft ret til en ungdomsuddannelse i lighed med andre unge. Forslaget er altså også et tiltag i retningen af at tage FN’s bestemmelser om ligebehandling af handicappede alvorligt, siger Marie Sonne.

Og også hos Landsforeningen LEV er der begejstring over den politiske opbakning til forslaget. Landsformand Sytter Kristensen siger:
– Forslaget er  epokegørende – og vil med et bryde mange års bevidst diskrimination af udviklingshæmmede. Og hun fortsætter:

– Vi er naturligvis glade for, at der endelig var et parti i Folketinget, der havde mod og vilje til at sikre adgangen til en ungdomsuddannelse for udviklingshæmmede. Ved forhandlingen i Folketingssalen, var det klart, at enkelte partier prioriterede retten til uddannelse for vores gruppe lavere end økonomi – det gør naturligvis ondt at høre. Ligeledes var det skæmmende, at der – trods den klare beskrivelse af målgruppen for lovforslaget – var en lang debat om, hvorvidt det drejede sig om 20.000 unge. Alle ved, at vi højest taler om et par tusinde unge. Vi vil følge sagen tæt og om nødvendigt være i en løbende dialog med udvalgets medlemmer.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Uddannelse, Socialpolitik