icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Århus kommune

Hvis lille dreng er Mads

Tre uvildige rapporter kritiserer Århus Kommune for ikke at anbringe Mads i tide. – Politikerne må prioritere forebyggelse og tidlig indsats frem for økonomi, siger socialpædagogernes kredsformand

Ingenting har været det samme i Århus, siden TV2 i april viste “Er du mors lille dreng – 10 år efter”. Her blev der minut for minut vist, hvordan Århus Kommune svigtede Mads.

For 10 år siden fulgte TV2 lille Jørn og hans forældre i dokumentarudsendelsen “Er du mors lille  dreng”. Forældrene levede et kaotisk liv, så efter et længerevarende ophold på familieinstitutionen Bethesda valgte Århus Kommune at anbringe Jørn i familiepleje.

Senere fik moren en ny mand og med ham fødte hun lillebror Mads den 17. december 2005. På trods af historien om Jørn valgte Århus Kommune at give mor og hendes nye mand en chance, så Mads blev ikke anbragt uden for hjemme. Kommunen lovede familien støtte i hjemmet, men det løfte blev aldrig indfriet. Allerede 20 dage gammel blev Mads akut indlagt på sygehus på grund af underernæring.

Mads skulle nå at blive 14 måneder, før kommunen greb ind og fjernede ham fra forældrene. Mads blev anbragt i samme plejefamilie som storebror.

Efter tv-dokumentaren om Mads haglede kritikken ned over Århus Kommune, og politikerne så ingen anden udvej end at få en uvildig undersøgelse af sagen.

Fejl på fejl i mads-sagen
I begyndelsen af december er de tre rapporter offentliggjort (se faktaboks), og på ikke mindre end 10 områder har kommunen overtrådt lovgivningen. Blandt andet er der ikke lavet en grundig undersøgelse af Mads og hans familie forud for anbringelsen. Og man har aldrig undersøgt, om faren har en forældreevne.

Det bliver også kritiseret, at både sygehuset, sundhedsplejerske og plejefamilie, hvor storebror Jørn er anbragt, nåede at underrette kommunen uden, at der skete noget. Der rejste sig igen en mediestorm efter, at de tre rapporter blev offentliggjort, og Mads blev for en kort stund glemt, fordi der udspandt sig et veritabelt politisk slagsmål mellem borgmester Nicolai Wammen (S) og socialrådmand Geert Bjerregaard (V). Også andre aktører meldte sig på banen, og det føg gennem luften med gensidige beskyldninger om at lyve om  sagen. Der blev rejst krav om, at der skulle rulle hoveder.

Denne storm synes nu at have lagt sig – i hvert fald med offentligheden som tilskuer – og intet tyder på, at der umiddelbart skal ske fyringer.

Faglig kommunikation
Tilbage står, at Århus Kommune har taget konklusionerne i rapporterne til sig og erkender, at der er begået fejl i sagsbehandlingen. For at imødegå en gentagelse i andre lignende sager, sætter kommunen et projekt i gang, som skal fokusere på, hvordan kommunikationen mellem de forskellige faggrupper kan blive bedre. Hvorfor reagerer socialforvaltningen eksempelvis ikke på underretninger fra hospitalet, eller på dem fra sundhedsplejerske og plejefamilie? Der skal være en plan for, hvordan man bruger de forskellige faglige oplysninger.

Socialpædagogerne i Kreds Østjylland er glad for, at kommunen har valgt at reagere konstruktivt.

Kredsformand Verne Pedersen: – Det er meget tilfredsstillende, at kommunen vil lave en plan for, hvordan man kan sikre, at de faglige oplysninger bliver kommunikeret og også opfattet ens. Og at der er en fælles forståelse for, hvad de skal bruges til. Vi har flere gange påpeget, at det er meget vigtigt, at man tager det alvorligt, når for eksempel en plejefamilie eller en sundhedsplejerske underretter kommunen, og at man også handler på det.

Verne Pedersen glæder sig desuden over, at kommunen også har lyttet til de konklusioner, som peger på, at der i systemet er alt for mange forskellige måder at håndtere tingene på fagligt. I stedet for at flyve i samme retning, flyver man ofte i hver sin retning og kan ikke forstå hinanden.

-Uden at man direkte nævner ressourcecentre, så er formålet alligevel, at samarbejdet skal bygge på et fælles fagligt grundlag, som betyder, at man er enige om, hvordan man håndterer en sag. Kun på den måde kan ens faglige observationer blive taget alvorligt.

Det betyder, forklarer Verne Pedersen, at alle tager udgangspunkt i den samme faglighed, når de for eksempel taler om, at de er bekymrede for lillebror Mads.

Endelig peger Verne Pedersen på, at hun forventer, at der snart kommer en politisk udmelding om, at kommunen anbringer de børn, der har behov for det, og at der også er de nødvendige økonomiske ressourcer.

-Det er rigtig vigtigt, at politikerne kommer med en udmelding om, at de prioriterer forebyggelse og en tidlig indsats i stedet for som hidtil at operere med budgetmål, hvor holdningen er, at færre anbringelser er et ubetinget gode.

De tre rapporter


Århus kommune offentliggjorde onsdag den 3. december tre uvildige rapporter, der blev bestilt på baggrund af en hård faglig kritik efter, at tV2-dokumentaren “er du mors lille dreng – 10 år senere” blev sendt i april.

dokumentaren viste, at Mads først blev fjernet 14 måneder gammel, selv om kommunen modtog adskillige underretninger om omsorgssvigt.

To af rapporterne omhandler udelukkende Århus kommunes håndtering af Mads-sagen og er udarbejdet af henholdsvis region Midtjyllands Center for kvalitetsudvikling og Bdo kommunernes revision. De to rapporter påviser blandt andet, at kommunen i mindst 10 tilfælde ikke overholdt loven. Den tredje rapport er en kulegravning af hele anbringelsesområdet i Århus kommune og er udarbejdet af lektor karin kildedal, Ålborg universitet. Se link i højre side for at finde vej til rapporterne.