icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Socialpolitik

God ide med social dom til unge

Regeringen vil bryde med de grundlæggende principper i serviceloven og idømme unge sanktioner, når de laver noget ulovligt. God ide, siger Socialpædagogernes formand

socialpædagogernes formand Kirsten Nissen er positiv over for elementer i regeringens forslag om, at det skal være muligt at give sociale domme med kontante sanktioner over for unge, som eksempelvis begår hærværk.

-                       Forslaget om, at unge, der begår hærværk skal være med til at rydde op efter sig, giver jo god mening, synes jeg. Ligesom der  er masser af fornuft i forslaget om, at børn og unge skal hentes hjemme, hvis de ikke dukker op i skolen

Det er velfærdsminister Karens Jespersen (V), der står bag regeringens lovforslag om sociale domme til unge. Det er et opgør med principperne i sociallovgivningen, at man kan idømme børn og unge sanktioner.

Der skal være flere forskellige former for sanktioner - hærværksmænd skal således selv være med til at rydde op efter hærværk, der skal indføres obligatorisk deltagelse i opdragelsesprogrammer med håndfaste psykoterapeutiske metoder, unge skal hentes i hjemmet af socialarbejdere, hvis de ikke møder op i skolen. Sanktionerne er fortrinsvis tiltænkt børn under 15 år.

Ifølge velfærdsministeren er det regeringens ønske at gøre  op med den laden-stå-til-pædagogik, der har været fremherskende i mange år. Hun mener, at der er brug for en insisteren over for unge bandelignende grupper. Disse unge skal lære, at deres handlinger har konsekvenser, og kommuner og sagsbehandlere skal derfor have en ny værktøjskasse med kontante sanktionsmuligheder.

Straf til forældrene

Velfærdsministeren vil også straffe forældrene, hvis de ikke medvirker til at få deres børn på ret køl. En af sanktionsmulighederne kan være at trække dem i børnechecken. Men den fremgangsmåde er Socialpædagogernes formand ikke med på:

- Når Karen Jespersen taler om at indføre økonomiske straffemuligheder over for forældrene, hvis deres børn ikke opfører sig ordentligt, så springer kæden altså af. Der er ikke  noget, der tyder på, at det giver nogen som helst effekt i forhold til de unge. Jeg tror derimod, det ville give mere mening at inddrage forældrene og klæde dem bedre på til at magte forældrerollen, siger Kirsten Nissen, der peger på omkostningerne:

- Det kommer til at koste penge. For eksempel at have socialarbejdere til at hente de unge hjemme og køre dem i skole hver dag, siger Kirsten Nissen.

Også formanden for socialcheferne, Ole Pass, er positiv over for regeringens planer om sociale domme. Han er dog specielt interesseret i at høre, hvad regeringen foreslår, hvis tingene ikke lykkes. For det store problem er, når de unge lader hånt om sanktioner, mener Ole Pass, der heller ikke tror på modellen med at straffe forældrene økonomisk.