icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Bogudgivelse

10 fortællinger om unge, der har lagt kriminaliteten bag sig

Socialpædagogernes Landsforbund har udgivet bogen ‘Unge stemmer’, der giver ordet til 10 tidligere kriminelle

  • Af Maria Rørbæk
  • 20-2009 /

Når man er teenager, tror man jo, at man kan klare hele verden. Det kan man så ikke, skal jeg hilse og sige.

Sådan siger Mette i bogen ‘Unge stemmer – 10 fortællinger om unge, der har lagt kriminaliteten bag sig.’

Som Socialpædagogernes næstformand, Benny Andersen, skriver i forordet, handler bogen  om drenge og piger, der har været bagud på point gennem deres barndom; flere af dem har været anbragt på institutioner, været på kant med loven og også på kant med sig selv. Men alle ti har ved hjælp af en professionel indsats alligevel formået at ryste skyggerne af sig, har fundet en plads i samfundet.

Mette fortæller, hvordan det gik helt galt, da hun var 17 år og både var kommet ud i et hashmisbrug og kriminalitet som dokumentfalsknerier og røverier.

-Vi havde fundet ud af, at vi skulle røve en bank, og jeg var den, der skulle gå ind. Jeg havde en attrappistol med, og jeg slap også ud med penge, som jeg afleverede til dem, der stod udenfor. Men det blev opdaget, fortæller Mette, der efterfølgende blev idømt ungdomssanktion. Første adresse blev Egelys lukkede afdeling. Fire måneders indespærring.

-Jo længere tid, der går, husker man kun, at det var hyggeligt. Men det var da røvnederen. Der var to gode ting: Det ene var, at mit hashforbrug stoppede, det andet var en rigtig god leder på stedet. Hun var rigtig sød og forstod at snakke med os, fortæller Mette.

Senere kom hun på en åben institution i Kolding, der for første gang tog imod en beboer, der afsonede en dom. Det blev et vendepunkt for Mette, fordi hun fik venner, der ikke var kriminelle og tog udvidet 10. klasse på VUC. I dag er hun i gang med  en uddannelse til social- og sundhedshjælperassistent.

-Når jeg er færdiguddannet, vil jeg gerne arbejde i ungdomspsykiatrien. Det kunne også være et sted som Egely. Jeg kender det jo indefra, og jeg kan huske en pædagog, der vist nok havde været i ungdomsfængsel. Man fik respekt for ham. Han vidste fra sig selv, hvordan man har det sådan et sted.

Det er journalisterne Kim Jørstad og Helene Dambo, der har interviewet de unge i bogen.

‘Unge stemmer’ koster 100 kr. plus forsendelse og kan rekvireres hos Socialpædagogernes Landsforbund, tlf. 7248 6000, mail sl@sl.dk eller via hjemmesiden www.sl.dk/udgivelser