icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Handicappolitik

Landsret: Ingen sygedagpenge til udviklingshæmmede

Dom fra Vestre Landsret vækker bestyrtelse i handicaporganisationer, og oppositionen vil have loven lavet om

  • Af Kurt Ladefoged
  • 20-2009 /

Vestre Landsret har netop afsagt en dom, der afholder Lisbeth Jensen, formand for Udviklingshæmmedes Landsforbund (ULF), fra at få sygedagpenge. Lisbeth Jensen  har ellers et job på en helt almindelig folkeskole, men modsat resten sine kolleger kan hun ikke få dagpenge ved sygdom.

Dermed har landsretten vendt den afgørelse, byretten kom frem til, 100 procent på hovedet. Og det chokerer handicaporganisationerne, herunder Landsforeningen LEV, der er interesseorganisation for udviklingshæmmede:

-Dommen må forstås sådan, at det er lovgivningen og ikke arbejdsgiverne, som diskriminerer. Dommen viser, at lovgiverne nu har en opgave med at få det  her til at hænge sammen med forbud mod diskrimination på arbejdsmarkedet, siger Sytter Kristensen, formand for LEV.

I dommen henvises til, at der er tale om to forskellige love – henholdsvis sociallovgivning og arbejdsmarkedslovgivning.

-Det er blot ét eksempel på, at systemet går forud for borgeren. Det bliver jo noget hult, når man – også i Beskæftigelsesministeriet – ønsker sig flere borgere med handicap på arbejdsmarkedet, hvis de ikke anses for ligeværdige arbejdstagere, siger Sytter Kristensen.

Hun finder, at sagen bliver endnu mere grotesk af, at Lisbeth Jensen godt må være ligeværdig, når det gælder om at betale arbejdsmarkedsbidrag med videre:

-Pligterne må hun godt få, men rettighederne kan hun godt skyde en hvid pind efter.

På Christiansborg reagerede oppositionen ved samlet at kræve en ændring af lovgivningen, som forskelsbehandlingen af udviklingshæmmede og andre handicappede stoppes.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik