icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Beskæftigelse

Reform vækker bekymring

Aalborg Kommunes pædagogiske jobkonsulenter frygter, at førtidspensionsreformen vil begrænse udviklingshæmmedes muligheder for et job med løntilskud. Socialpædagogerne vil rejse problemet over for beskæftigelsesministeren

  • Af Malene Skov Jensen
  • 14-2013 /

Arbejdsmarkedsafdelingen for skånejob i Aalborg Kommune har de seneste ti år haft stor succes med at få udviklingshæmmede ud i et job med løntilskud. Nu frygter afdelingens fem pædagogiske jobkonsulenter, at den nye førtidspensionsreform vil spænde ben for succesen.

Ifølge reformen kan førtidspension kun komme på tale, hvis alle muligheder for at hjælpe en person i job er afprøvet.

Alle veje til beskæftigelse via behandling, revalidering, fleksjob og forskellige støtte- og hjælpemuligheder skal – ifølge reformen – være forsøgt. Dertil kan man som udgangspunkt ikke få tilkendt førtidspension, hvis man er under 40 år. I stedet skal man have en helhedsorienteret indsats i et eller flere ressourceforløb. Man kan kun få førtidspension, hvis det er åbenlyst, at man ikke kan komme til at arbejde igen.

– Men hvad skal der til, før det er åbenlyst, at der ikke er anden vej end en førtidspension? Hvor handicappet skal man være, før man kan få en førtidspension, spørger Lisbeth Pilgaard, der er pædagogisk jobkonsulent i Aalborg Kommune.

Vil mødes med ministeren

For nylig var der et eksempel, hvor Odense Kommune ikke ville bevilge en 18-årig kvinde førtidspension, selvom hun udviklingsmæssigt var som en 4-årig. I stedet skulle hun i arbejdsprøvning. De pædagogiske jobkonsulenter i Aalborg er meget bekymrede for, at reformen generelt vil begrænse de udviklingshæmmedes muligheder for et job på det almindelige arbejdsmarked, for har man ingen førtidspension, kan man heller ikke få et skånejob. Jobkonsulenterne tog problematikken op, da de havde Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, på arbejdspladsbesøg. Han lovede at gå videre med sagen.

– Vi kender endnu ikke alle konsekvenser af reformen, men jeg tror ikke, at alt er tænkt ordentligt igennem. Derfor vil Socialpædagogerne meget gerne være med til at rejse problemet over for beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, siger Benny Andersen.

I samarbejde med Aalborg Kommunes pædagogiske jobkonsulenter vil Socialpædagogerne nu udarbejde en liste over bekymringspunkter, som Benny Andersen herefter vil drøfte med beskæftigelsesministeren.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik