icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Hjemløse

De bliver flere – og yngre

Der er kommet flere hjemløse de sidste fire år, og især er der kommet flere helt unge hjemløse med psykiske lidelser, viser SFI-undersøgelse – foruroligende, mener Rådet for Socialt Udsatte, der peger på, at der er skåret ned på forebyggelsen

  • Af Jens Nielsen
  • 18-2013 /

Mere end 80 pct. – så mange flere unge hjemløse mellem 18 og 24 år er der kommet siden 2009. Den voldsomme stigning betyder, at de 18-24-årige udgør langt størstedelen af den generelle stigning i antallet af hjemløse, som er sket på de fire år.

Fra 2009 er antallet af hjemløse i hele landet steget fra 4.998 til 5.820 i 2013 – en stigning på 16 pct. I samme periode er antallet af hjemløse mellem 18 og 24 år steget fra 633 til 1.138 personer.

Yderligere har over halvdelen – 57 pct. – af de registrerede hjemløse været hjemløse i under et år, og dermed tyder alt altså på, at der hele tiden er danskere, der kommer ud i hjemløshed.

Det viser den seneste kortlægning af hjemløseområdet fra SFI. Den er foretaget i uge 6 og tegner dermed et ‘øjebliksbillede’ af hjemløsheden.

De knapt 6.000, der er registeret som akut hjemløse i uge 6, tyder ifølge SFI på, at mellem 13.000 og 15.000 danskere rammes af hjemløshed i løbet af et år.

Det billede, undersøgelsen tegner, står i skærende kontrast til den nationale hjemløsestrategi, der blev søsat i 2009. Den havde som overordnet mål at nedbringe antallet af hjemløse og særligt at sætte ind over for gruppen af unge hjemløse, og SFI-undersøgelsen fremkalder også panderynker hos regeringens vagthund på hjemløseområdet, Rådet for Socialt Udsatte:

– Det er dybt bekymrende – især taget i betragtning, at Hjemløsestrategien til en halv mia. kr. de seneste fire år faktisk har skullet bekæmpe hjemløshed, siger rådets formand, Jann Sjursen.

Det er dog ikke Hjemløsestrategiens skyld, at der er kommet flere hjemløse, mener han. Men udfordringen i forhold til at knække hjemløsekurven har været større end forudset. Strategien har i sig selv vist, at det gør en forskel at sætte aktivt ind: Stigningen i antallet af hjemløse er ikke så kraftig i de kommuner, der har været med i strategien, påpeger Jann Sjursen.

 

Hjemløse - grafik

 

Stigningen i omegnskommunerne

Et sted, der øjensynligt ikke har været en del af strategien, er de københavnske omegnskommuner. SFI-undersøgelsen påpeger, at det først og fremmest er her den drastiske stigning i antallet af hjemløse er sket: I de københavnske omegnskommuner er der i den fireårige periode kommet mere end 600 flere hjemløse.

At det forholder sig sådan forklarer SFI-forsker Lars Benjaminsen dels med den store, generelle boligmangel i hovedstadsområdet, men dels også med, at man ikke rigtig har haft blik for hjemløsheden i omegnskommunerne før:

– De har været en blind plet på radaren. Mange tænker, at hjemløse kun er inde i København, og derfor er indsatserne rundt om hovedstaden ikke så stærke. Og der er lange ventetider til almene boliger her, siger Lars Benjaminsen.

I tal er de københavnske omegnskommuner gået fra at have 701 hjemløse i 2009 til i 2013-opgørelsen at have 1.341 borgere, der er hjemløse.

Gode råd fra Rådet


I sin nylige årsrapport kom Rådet for Socialt Udsatte med en række anbefalinger på hjemløseområdet. Rådet foreslår bl.a.:

En udvikling af den socialpædagogiske indsats på herberger og forsorgshjem.

Etableringen af et rejsehold under Socialstyrelsen, der skal sikre udbredelsen og videreudviklingen af hjemløsestrategien.

En udvidet opsøgende indsats i form af kommunale akutteam for at forhindre (ny) hjemløshed.

Læs mere på www.udsatte.dk

 

Flere unge, psykiske lidelser og misbrug

Som nævnt er antallet af helt unge hjemløse mellem 18 og 24 år steget dramatisk, så de unge nu udgør en femtedel af de hjemløse i Danmark.

Oven i det udgør de 25-29-årige 11 pct. af de hjemløse, mens børn og unge under 18 år udgør tre pct.

Det betyder, at en tredjedel af alle hjemløse i landet er under 30 år.

Den voksende gruppe af unge hjemløse er for manges vedkommende også præget af psykiske lidelser: Mens andelen af hjemløse med psykiske lidelser er steget fra 37 pct. i 2009 til 47 pct. i 2013, er tallet 51 pct. for de 18-24-årige og 54 pct. for de 25-29 årige.

Men SFI-undersøgelsen viser, at det er under halvdelen af de psykisk syge hjemløse – 45 pct. – der modtager behandling. Ikke overraskende er der færrest blandt gadesovere og brugere af natvarmestuer, mens antallet af psykisk syge, der modtager en eller anden form for behandling er højest på herbergerne og blandt de hjemløse, der overnatter hos familie eller venner.

Samtidig har flere hjemløse fået misbrugsproblemer at kæmpe med: Undersøgelsen viser, at andelen af psykisk syge hjemløse, der også har et misbrugsproblem, er steget fra 25 pct. til 31 pct. Før var det altså hver fjerde hjemløse, der både har en psykisk lidelse og et misbrugsproblem – nu er det hver tredje.

Mangel på kontakt – og bevillinger

Et andet centralt element i hjemløsestrategien er, at den hjemløse skal have en støttekontaktperson, en bostøtte eller lignende. Men også her er tallene i SFI-undersøgelsen deprimerende læsning: Kun 28 pct. af de hjemløse har en sådan støtteperson, der ellers kan være med til at skabe sammenhæng i en kaotisk hverdag, som Lars Benjaminsen fra SFI udtrykker det. Tallet er ikke steget siden 2009.

Og det er der måske en grund til. Rådet for Socialt Udsatte peger i hvert fald på, at kommunerne de sidste par år har sparet drastisk på netop støttekontaktperson-ordningerne.

Mens der i 2010 blev brugt 227,5 mio.kr. på ordningerne, var det i 2012 skåret ned til 173,6 mio. – altså et fald på 24 pct., viser rådets opgørelse.

Kommunerne har altså også en stor opgave og et stort ansvar for at forbedre forholdene for hjemløse og bekæmpe hjemløshed, lyder kommentaren fra rådet.

Og formand Jann Sjursen peger i det hele taget på, at der skal sættes tidligere og mere præcist ind i forhold til den enkelte hjemløse. Og det skal kunne ses på den kommende finanslov, siger han:

– Der skal gøres en vedholdende og aktiv indsats for at forebygge og bekæmpe hjemløshed. Det koster penge, og derfor er det nødvendigt at afsætte 100 mio. kr. på finansloven til formålet. Ellers får vi heller ikke den fulde gevinst af den halve milliard, der allerede er investeret i strategien, siger Jann Sjursen

Indsatsen skal sikre, at det politiske ejerskab til kampen mod hjemløshed bliver fastholdt i de kommuner, der deltog i Hjemløsestrategien, og bredes ud til resten af landets kommuner, mener han.

Og ligesom SFI peger rådet på det afgørende i at bevare akuttilbuddene på hjemløseområdet – forsorgshjem, herberger, væresteder og natvarmestuer.

– Herbergerne og forsorgshjemmene er meget vigtige tilbud, for det er ofte her, hjemløse borgere kommer i kontakt med det offentlige. Den sociale indsats disse steder skal fastholdes og udvikles – så kan tilbuddene blive det første skridt ud af hjemløshed for mange mennesker, siger Jann Sjursen.