icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Solhaven

Socialpædagogerne: Flere uddannede

Retssagen mod ansatte på opholdsstedet Solhaven i Farsø har sat anbragte unge på dagsordenen. Socialpædagogerne vil have minimumskrav til antallet af uddannede socialpædagoger på landets opholdssteder

  • Af Maria Rørbæk
  • 18-2013 /

De ligner ikke pædagoger. De ligner det, de er, nemlig hærdebrede, nordjyske håndværkere. Sådan karakteriserede DR’s retsreporter Claus Burh de 12 tiltalte, der sad på anklagebænken, da retssagen mod tidligere ansatte på opholdsstedet Solhaven gik i gang den 2. september.

Retssagen er berammet til at slutte næste år i marts, og først da ved vi, om de tiltalte frifindes eller dømmes for anklager om fx vold, mishandling og trusler mod unge, der var anbragt på opholdsstedet.

Uanset udfaldet er anbragte børns forhold nu sat på dagsordenen, herunder betydningen af, at der på Solhaven kun var meget få pædagoger ansat. Solhaven er nu gået konkurs, men ifølge DR var der før konkursen kun tre pædagoger ud af 76 ansatte.

Socialpædagogerne har benyttet anledningen til at slå til lyd for et minimumskrav om antallet af uddannede socialpædagoger på landets opholdssteder. I en pressemeddelelse siger formand Benny Andersen:

– Foreløbig er de 12 ansatte jo anklaget, men ikke dømt. Men det er hårde anklager, som, hvis de er sande, vidner om en alt for svag faglig profil på stedet – på grund af for få uddannede og for dårlig ledelse. Fagprofessionalitet, etik og metoder, som fx supervision er altafgørende for at kunne arbejde med disse udsatte børn og unge. Svundne tiders ‘learning by fear-pædagogik’ er bare ikke godt nok. Vi har tidligere peget på, at det er nødvendigt med minimumskrav for antallet af uddannet personale på opholdssteder og behandlingsinstitutioner, der tager sig af udsatte børn og unge. For det kræver en stærk faglighed og robusthed at håndtere dem og deres udfordringer rigtigt. En stærk faglighed med fokus på udvikling og kompetencer vil styrke disse unges fremtid, så de forhåbentlig kan få godt fodfæste i voksenlivet.

I TV-Avisen bakkede såvel tidligere børnerådsformand Lisbeth Zornig Andersen som professor i socialt arbejde Inge Bryderup op om nødvendigheden af pædagogisk uddannet personale, mens Geert Jørgensen, der er direktør i LOS – De private sociale tilbud (landsforeningen for bl.a. opholdssteder) ikke mente, at det altid er nok med pædagogik:

– Det er jo ikke altid, at man med gode ord og pædagogik kan få dem til at undlade ting, som man mener er farlige for dem selv eller omgivelserne, sagde han.

Til Politiken har han tidligere udtalt:

– Det allervigtigste i det her arbejde er medarbejdernes værdier, etik og personlighed. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik