icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Udviklingshæmmede

Domsanbragte i klemme i nyt lovforslag

Socialministeren vil give lederen og kommunen ret til at gribe ind over for kriminelle udviklingshæmmede ved fx at låse dem inde. Det er et anliggende for domstolene, mener både Socialpædagogerne og LEV

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 07-2013 /

I efteråret blev en mand med udviklingshæmning dømt for at besidde børneporno og for over internettet at forulempe børn. Som et vilkår til anbringelsesdommen besluttede retten, at den dømte kun må bruge computer og mobiltelefon, når han er under opsyn. I foråret fik endnu en kriminel udviklingshæmmet samme vilkår til sin dom. Det er første gang, at dømte udviklingshæmmede har fået den slags vilkår, og dommene blev derfor meget omtalt i medierne.

Efterfølgende har socialminister Karen Hækkerup (S) udarbejdet et lovforslag, som skal give kommunen og lederen af et botilbud kompetence til at gribe ind i den dømtes personlige frihed, uden at det skal forelægges domstolene. Det kan fx. være at indskrænke den anbragtes adgang til telefon og internet, undersøge den anbragtes opholdsrum og ejendele og låse den anbragte inde om natten.

– Det er stærkt problematisk, at man ikke har kunnet skride ind over for kriminelle anbragte personer for at forebygge ny kriminalitet. Vi kan som samfund ikke være bekendt, at familier og børn kan blive udsat for, at dømte udviklingshæmmede sender dem krækende sms’er eller mails, udtaler Karen Hækkerup i en pressemeddelelse og tilføjer:

– Jeg er glad for, at jeg med satspuljepartiernes opbakning i det nye år kan fremsætte lovforslag om indgrebsmuligheder i det sociale system for at forebygge ny kriminalitet.

En sag for domstolene

Socialpædagogerne er enige med socialministeren i, at det i nogle situationer kan være nødvendigt at begrænse den domsanbragtes personlige frihed, men det er et anliggende for domstolene, siger næstformand hos Socialpædagogerne, Marie Sonne.

– De pågældende indgreb er af en så omfattende karakter, at det skal være en beslutning, der tages af retssystemet. Der skal sikres en hurtig behandling i retssystemet, når en kommune via lederen af en boform anmoder om en beslutning.

Lovændring er overflødig

Hos LEV er man slet ikke tilhænger af socialministerens foreslåede lovændring, fordi det vil være en unødvendig forringelse af domsanbragtes retssikkerhed, og de ganske enkeltstående tilfælde, hvor en domsanbragt fx har misbrugt en telefon, kan håndteres inden for de eksisterende regler i serviceloven og via domstolene og – i akutte tilfælde – via politiet.

– Efter LEV’s opfattelse bør det være et domstolsanliggende, om der er tilstrækkelig begrundelse for denne form for indgreb i grundlovssikrede rettigheder, skriver landsforeningen i sit høringssvar til socialministeren.