icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Familieplejekonsulenter

Kvaliteten skal sikres

Hvilken betydning får de nye socialtilsyn for familieplejekonsulenterne? Det spørgsmål er stadig uafklaret, men såvel Socialpædagogernes næstformand Pernille Christoffersen som Jakob Obdrup fra familieplejekonsulenternes netværk er enige om én ting: Familieplejekonsulenterne bør spille en vigtig rolle

  • Af Maria Rørbæk
  • 03-2014 /

Får det nye socialtilsyn stik mod hensigten den effekt, at kvaliteten i familieplejeanbringelserne daler frem for at stige? Sådan lød spørgsmålet, da Socialpædagogernes netværk for familieplejekonsulenter i sommers holdt landsmøde.

Dengang var familieplejekonsulenterne bekymrede for, at kommunerne ville benytte overgangen til de nye socialtilsyn til at afskedige familieplejekonsulenter, fordi de nu skal bruge penge på socialtilsynene, og derfor vil spare et andet sted.

Men nu ånder landsledelsen i Socialpædagogernes netværk for familieplejekonsulenter lettet op. I hvert fald i første omgang.

– Lige nu ser det langt fra så slemt ud, som vi kunne frygte, siger Jakob Obdrup, der sidder i landsledelsen.

De fem nye socialtilsyn har fra 1. januar i år overtaget nogle af de opgaver, der tidligere blev løst af familieplejekonsulenter i kommunerne, nemlig godkendelse og driftsorienteret tilsyn med fx familieplejere. Derudover har familieplejekonsulenterne i kommunerne også løst en mængde andre opgaver, fx konsultative tilsynsbesøg, hvor familieplejerne får råd og vejledning om plejebarnet (læs om et konsultativt tilsynsbesøg i artiklen ‘En mand med mange kasketter’).

Dialog med ministeren

Bekymringen har gået på, om kommunerne nu også ville skære i de konsultative tilsynsbesøg, selvom denne opgave ikke blev overtaget af socialtilsynene, men sådan er det – som hovedregel – ikke gået. Jakob Obdrup siger:

– Med ganske få undtagelser ser det indtil videre ikke ud som om, der bliver gjort indhug i de konsultative tilsynsbesøg. Nogle familieplejekonsulenter er blevet overført til de nye socialtilsyn, men det svarer også nogenlunde til de arbejdsopgaver, der er blevet overtaget af socialtilsynet. Fremtiden er dog stadig usikker, og vi forholder os afventende.

Efter Jakob Obdrups vurdering har netværket for familieplejekonsulenter selv gjort en forskel, fordi det målrettet har arbejdet på at synliggøre deres arbejde og fx også var i dialog med socialministeren på sommerens landsmøde.

Socialpædagogernes næstformand Pernille Christoffersen holder løbende øje med udviklingen, der i hendes optik kan gå begge veje. 

– Familieplejerne er bekymrede for, at når der nu kommer en ‘skal-opgave’ i form af betaling for de nye socialtilsyn, ja, så bliver der med tiden skåret ned på ‘kan-opgaverne’. Modsat kan de nye socialtilsyn også komme til at betyde, at kommunerne kommer til at bruge familieplejekonsulenterne mere. Forhåbentlig bliver det sådan, at hvis socialtilsynet finder ud af, at en familieplejer ikke har de faglige redskaber, der skal til for at varetage en opgave, så skal de have redskaberne. Og det kan jo fx ske gennem mere rådgivning og vejledning fra familieplejekonsulenterne, siger hun.

Pernille Christoffersen og Jakob Obdrup er enige om, at familieplejekonsulenterne spiller en væsentlig rolle for anbragte børn.

Jakob Obdrup siger:

– Der er et politisk fokus på, at vi skal anbringe flere i familiepleje, og det kræver, at familieplejerne løbende bliver opkvalificeret. Og den opkvalificering er vi familieplejekonsulenter de bedste til at give, for det er os, der har fagligheden til det.

Store forskelle

Pernille Christoffersen hæfter sig ved, at der i dag er store forskelle fra kommune til kommune.

– Det er vores klare opfattelse, at der er meget stor forskel på, hvordan niveauet er i de forskellige kommuner – i nogle kommuner får familieplejerne syv konsultative besøg om året, i andre ser familieplejerne stort set aldrig en konsulent. Det er dybt urimeligt, at det er så forskelligt, for alle anbragte børn har krav på, at de voksne, der er omkring dem, får den faglige støtte, der er nødvendig.  Nu er det et lovkrav, at familieplejerne skal have efteruddannelse og supervision. Det kunne være en god idé, hvis de også fik ret til konsultative besøg af en familieplejekonsulent, siger hun.

Jakob Obdrup er enig.

– I landsledelsen er vi meget optagede af, at der i kontrakten mellem kommune og familieplejere kommer fokus på andet end vederlag, sådan at der fx også kommer til at stå, at der hvert år mindst skal være seks besøg fra familieplejekonsulenten.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis, Familieplejere, Børn og unge