icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Udsatte børn

Retssager om kommunale svigt på vej

En håndfuld erstatningssager er på vej mod kommuner, der svigtede ved ikke at gribe ind over for misbrug af børn. Den første sag bliver rejst af den 19-årige pige fra den såkaldte Tønder-sag

  • Af Maria Rørbæk
  • 03-2014 /

Kommunen skal stilles til regnskab for, at de ikke reagerede på alle de signaler, de fik. Og for det svigt, de har udsat mig for.

Sådan siger den 19-årige pige fra den såkaldte Tønder-sag til Politiken.

Pigen vil lægge sag an mod Tønder Kommune, fordi kommunen (det vil sige daværende Tønder Kommune og daværende Løgumkloster Kommune, red.) på trods af mange underretninger ikke undersøgte forholdene nærmere, og fordi pigen i egne øjne ikke fik den fornødne hjælp, da det stod klart, at hun var blevet misbrugt i mange år. Fx fik hun først psykologhjælp flere år efter overgrebene.

Den 19-årige får hjælp af Børns Vilkår, der i 2012 fik bevilget 8 mio. kr. af Folketinget, så organisationen kan støtte børn og unge i retssager mod offentlige instanser. Børns Vilkår hjælper med vejledning og en bisidder, og der skal så søges om fri proces.

Flere sager på vej

I alt er en håndfuld erstatningssager på vej fra misbrugte børn, og Børns Vilkårs formand Peter Albæk håber, at erstatningssagerne vi have en forebyggende effekt. Til Ritzau siger han:

– Samlet set er det vores håb, at de her sager kan medvirke til, at der bliver skabt noget præcedens, og at det får en præventiv virkning.

Børnerettighedsjurist i Børns Vilkår, Ingrid Hartelius Dall, siger til Politiken:

– Der har ikke tidligere i Danmark været domstolssager mod myndigheder for svigt af børn. Gennem de senere år har der været lovgivet meget om, hvad kommunerne skal gøre i børnesager, men det næste spørgsmål er så: Hvordan får man kommunerne til at overholde de regler? Ved at gøre det klart for dem, at de nu kan blive stillet til ansvar, også økonomisk, er det håbet, at reglerne i højere grad bliver fulgt.