icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Psykiatrien0918_1128x600px.jpg
Psykiatri

Her smiler væggene til dig

Træd ind i en verden af kunst, farver, lys og luft – og få det lidt bedre. På Aarhus Universitetshospital Psykiatrien i Skejby giver de nye fysiske rammer færre konflikter, færre bæltefikseringer – og større trivsel hos patienter og personale

6 kilometer – og en verden til forskel
Hvordan designer man rammer, der giver psykisk syge de bedste muligheder for at blive raske? Det var udfordringen, da psykiatrien i Risskov for et halvt år siden pakkede flyttekasserne og rykkede 6 km nordpå til Aarhus Universitetshospital Psykiatrien i Skejby.

I dag er psykiatrien samlet på 50.000 nybyggede kvadratmeter – med lys, luft, plads og masser af farver som den røde tråd. Gangene er bredere, patientstuerne større – og alle stuer vender ud mod natur og er designet, så der kommer mest muligt lys ind.

At de fysiske rammer er udformet med patienten i centrum kan allerede mærkes ved, at der er sket et fald i antallet af registreringer af vold, trusler og chikane.

Arbejdsmiljø: Med mere plads og åbne lyse omgivelser er det lettere for patienterne at trække sig, når de får det skidt. Det har betydet mindre vold og trusler – og et markant fald i antallet af konfliktsituationer og bæltefikseringer på Retspsykiatrisk afdeling.
Arbejdsmiljø: Med mere plads og åbne lyse omgivelser er det lettere for patienterne at trække sig, når de får det skidt. Det har betydet mindre vold og trusler – og et markant fald i antallet af konfliktsituationer og bæltefikseringer på Retspsykiatrisk afdeling.
Samtale: ’Jeg har været indlagt på den lyserøde’ hedder kunstudstillingen. Selvom det kan virke lidt overvældende med de mange farver og sanseindtryk, er det med til at skabe dialog. For her er altid noget at snakke om – både for patienter og pårørende.
Samtale: ’Jeg har været indlagt på den lyserøde’ hedder kunstudstillingen. Selvom det kan virke lidt overvældende med de mange farver og sanseindtryk, er det med til at skabe dialog. For her er altid noget at snakke om – både for patienter og pårørende.
Hjemlighed: ’Det betyder meget for vores patienter, at de føler sig hjemme. Derfor er væggene på afdelingen for grønlandske patienter fyldt med grønlandske motiver. Det giver dem følelsen af at være lidt tættere på deres hjem’, fortæller socialpædagog Lis Noe-Nygaard.
Hjemlighed: ’Det betyder meget for vores patienter, at de føler sig hjemme. Derfor er væggene på afdelingen for grønlandske patienter fyldt med grønlandske motiver. Det giver dem følelsen af at være lidt tættere på deres hjem’, fortæller socialpædagog Lis Noe-Nygaard.
Arbejdsglæde: Socialpædagog Lis Noe-Nygaard: ’Jeg var skeptisk. Det indrømmer jeg. Men i dag kan jeg se, hvor stor effekt de fysiske rammer har. På min egen arbejdsglæde, på samarbejdet med de øvrige kolleger i Retspsykiatrien – og vigtigst af alt på patienterne’.
Arbejdsglæde: Socialpædagog Lis Noe-Nygaard: ’Jeg var skeptisk. Det indrømmer jeg. Men i dag kan jeg se, hvor stor effekt de fysiske rammer har. På min egen arbejdsglæde, på samarbejdet med de øvrige kolleger i Retspsykiatrien – og vigtigst af alt på patienterne’.
Udsigt: I Risskov kunne man se Århusbugten. I Skejby kan man se et 22 meter langt videoværk med meditative billeder af havene omkring Danmark og Grønland. Udsigten, der har så stor betydning for patienter og personale, er flyttet ind i Retspsykiatriens indre gårdrum.
Udsigt: I Risskov kunne man se Århusbugten. I Skejby kan man se et 22 meter langt videoværk med meditative billeder af havene omkring Danmark og Grønland. Udsigten, der har så stor betydning for patienter og personale, er flyttet ind i Retspsykiatriens indre gårdrum.
Natur: Hver af de i alt 257 patientstuer har fået flere kvadratmeter, eget badeværelse – og udsigt til naturen. ’Det er næsten lige så godt som at se på fjeldet derhjemme’, siger en grønlandsk patient, som fra sin stue har kig til marker, køer og en lille sø.
Natur: Hver af de i alt 257 patientstuer har fået flere kvadratmeter, eget badeværelse – og udsigt til naturen. ’Det er næsten lige så godt som at se på fjeldet derhjemme’, siger en grønlandsk patient, som fra sin stue har kig til marker, køer og en lille sø.
Stolthed 200 kunstværker skabt af nuværende og tidligere patienter møder øjet, når man træder ind i psykiatrien i Skejby. Tanken med at udstille brugerkunst er at skabe et sted, hvor man som patient kan føle en form for stolthed over at være, har kunstneren bag projektet Tal R udtalt.
Stolthed 200 kunstværker skabt af nuværende og tidligere patienter møder øjet, når man træder ind i psykiatrien i Skejby. Tanken med at udstille brugerkunst er at skabe et sted, hvor man som patient kan føle en form for stolthed over at være, har kunstneren bag projektet Tal R udtalt.
Mere plads: Brede gange med masser af farve på væggene kendetegner alle de nyindrettede psykiatriafdelinger. Det er ifølge socialpædagog Morten Trier Josefsen med til at forebygge konflikter: ’Mere rum og plads gør, at man som patient ikke så let føler sig som et dyr i et bur’.
Mere plads: Brede gange med masser af farve på væggene kendetegner alle de nyindrettede psykiatriafdelinger. Det er ifølge socialpædagog Morten Trier Josefsen med til at forebygge konflikter: ’Mere rum og plads gør, at man som patient ikke så let føler sig som et dyr i et bur’.