icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommunale budgetter

Beskyttet værksted i sparechok

Otterupgården bliver skåret ned med 12 procent eller en halv million kroner. To pædagogstillinger, fagligheden og selve eksistensgrundlaget står på spil i Nordfyns Kommune

Børnene, de ældre og de handicappede stod i høj grad for skud, da byrådsflertallet i Nordfyns Kommune svingede sparekniven for at finde nogle af de 61 mio. kroner, som mangler i kommunekassen.

Mens de ældre måtte holde for med 8 procent, ‘slap’ handicapområdet under ét med 4 procent, men på det beskyttede værksted Otterupgården blev man mødt med et sparekrav, der var tre gange højere. Hele 12 procent eller 0,5 mio. kroner.

For tillidsrepræsentant Per Kragh Jacobsen og hans kolleger kom den dårlige budgetnyhed som et chok, og de er ikke i tvivl om, at en besparelse af den størrelsesorden vil få meget store konsekvenser. I deres høringssvar til kommunalpolitikerne påpeger de, at besparelsen truer selve institutionens eksistensgrundlag.

 -Det er en meget alvorlig situation. Vi er i alt fire uddannede – to værkstedsassistenter og to pædagoger – med direkte kontakt til de p.t. 34 brugere. Umiddelbart vil besparelsen koste os to  af disse stillinger, men måske kan vi ‘nøjes’ med at skære én pædagogstilling og derudover spare på vores to fleksjobbere. Under alle omstændigheder vil det betyde en meget dårligere normering end hidtil, siger Per Kragh Jacobsen.

Budget 2009


Mens dette blad færdiggøres, forhandles der på livet løs i mange kommuner: budgetterne for 2009 skulle ligge færdige her den 15. oktober. i en lang række kommuner er der lagt op til grønthøsterbesparelser, altså generelle besparelser på et antal procent, mens der i andre bliver skåret endnu hårdere ind til benet på det særlige sociale område. på de følgende sider rapporterer vi fra to fynske kommuner, hvor budgetforhandlingerne endte med temmelig forskellige resultater.
red.

Skæv sammenligning
Når Otterupgården bliver mødt med et sparekrav, der er tre gange større end for området under ét, skyldes det ifølge Per Kragh Jacobsen, at kommunen ønsker de samme takster som på tilsvarende værksteder i Odense Kommune:

 -Vores politikere har været ude at sammenligne takster og synes på den baggrund, at vi er alt for dyre. De glemmer bare, at vores situation er en helt anden end på Odense-værkstederne. Faktisk har vi i dag præcis den samme normering som dem. Når de har kunnet sætte taksterne ned i Odense, skyldes det, at de siden kommunalreformen har ændret ledelsesstrukturen og slået tre værksteder sammen. Det giver nogle stordriftsfordele, som vi ikke har.

Kig på ledelsesstrukturen
Per Krag Jacobsen synes også, at Nordfyns Kommune frem for at pille ved grundnormeringen, burde kigge på ledelsesstrukturen:

 -Vi har mellem 34 og 40 brugere og er i alt ni ansatte, heraf to fuldtidsledere. Man kan sagtens diskutere, om det ikke er temmelig meget ledelse, når vi nu skal spare. Det har jeg luftet helt åbent, og kommunen har da også kig på det. Men hvis  de valgte at skære dér, ville de ikke få noget ud af det her og nu, da både vores chef og souschef er tjenestemandsansatte.

Ifølge Per Kragh Jacobsen går Otterupgården en meget svær tid i møde, hvis besparelsen køres igennem som planlagt:

 -Jeg synes, at det grundpersonale på fire, som vores normering er bundet op på, er passende i forhold til den blandede gruppe af ‘tunge’ dagcenterbrugere og værkstedsbrugere, som vi har. Hvis det bliver ringere, har jeg svært ved at se, hvordan vi kan drive stedet.

Tvivl om belægningsprocent
Per Kragh Jacobsen mener også, at politikerne i deres spareiver har anvendt forkerte  – og for lave – tal for belægningsprocenten på Otterupgården:

 -Vi har regnet vores nuværende belægningsprocent ud til over 96, mens kommunen øjensynligt opererer med meget lavere tal. Forvirringen opstår blandt andet på grund af mange ind- og udskrivninger, som vi har oplevet siden kommunalreformen. Kommunen har øjensynligt svært ved at finde det rigtige miks af brugere til os. I forbindelse med budgettet har politikerne givet udtryk for, at Otterupgården skal udnyttes bedre, og de forventer, at vi kan for 300.000 kroner flere brugere ind næste år. Som vi ser det, hænger det slet ikke sammen, men vil føre til overbelægning.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik