icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Fremtidens døgninstitution

Vi er fremtiden

Helhed, fleksibilitet og tværfaglighed er kodeordene på Udviklingscenter Familiehusene – og det bør det også være på fremtidens døgninstitution, mener forstander Lars Andersen

  • Af Maria Rørbæk
  • 18-2010 /

Spøgsmålet får ham til at le lidt forlegent. Men jo, forstander Lars Andersen mener, at Familiehusene er et bud på fremtidens døgninstitution.

Lars Andersens kontor ligger i et helt almindeligt parcelhuskvarter i Greve. Herfra trækker han i trådene til mange vidt forskellige tilbud, der som hjemmesiden angiver, er målrettet ‘børn, unge og familier, der har brug for støtte til at løse aktuelle eller mere langsigtede problemstillinger’.

Her er blandt andet en skole, hvor eleverne kommer sammen med forældrene, en døgnafdeling, hvor børn og forældre bor sammen, og udgående medarbejdere, der arbejder pædagogisk med unge og deres familier. Som navnet siger, fokuserer Familiehusene på hele familien frem for det enkelte barn eller den enkelte unge.

– Børn og familier hører sammen – men selvfølgelig ikke for enhver pris. Greve Kommune anbringer da børn udenfor hjemmet, men slet ikke i samme omfang som så mange andre kommuner, siger han.

Fokus på fremtidens døgninstitutioner


Den 29. september afholder Socialpædagogerne konferencen ‘Fremtidens døgninstitutioner’.

I den anledning har Socialpædagogen bedt forskellige mennesker kigge i krystalkuglen. Hvordan bør fremtidens døgninstitution se ud? Og hvad er dens største udfordring? Læs bud fra blandt andre socialministeren, tidligere anbragte, formanden for ForældreLANDSforeningen og to forstandere, som byder indenfor på hver sin døgninstitution, der måske allerede har taget hul på fremtiden.

Der også mulighed for at diskutere emnet på facebook. Læs mere om konferencen på www.sl.dk/døgnkonf

 

Fleksibilitet

Når Lars Andersen skal beskrive fremtidens døgninstitution, beskriver han sin egen arbejdsplads:

– Fremtidens døgninstitution er et ressourcecenter med fleksible muligheder, der arbejder tæt sammen med kommunens andre tiltag – med  henblik på at lave en helhedsorienteret løsning for de familier, hvis børn er i vanskeligheder, siger han.

I Familiehusene består fleksibiliteten dels i, at der er mange forskellige tilbud at vælge imellem, dels i, at det enkelte tilbud kan skrues sammen på mange forskellige måder. Et forløb i Familiehusene kan for eksempel afsluttes med, at barnet kommer i familiepleje tre dage om ugen, og er hjemme fire dage om ugen.

– Ligesom for eksempel også mange skilsmissebørn skifter mellem to hjem, siger Lars Andersen.

At samarbejdet med resten af Greve Kommune er tæt, er der ingen tvivl om. Kommunens rådgivere – det andre kalder sagsbehandlere – er tovholdere på Familiehusenes arbejde med den enkelte familie, ligesom de koordinerer samarbejdet med andre instanser, som for eksempel den lokale skole. Familiehusene har heller ikke ansat egne psykologer, men bruger i stedet de lokale PPR-psykologer, der kender børnene fra før.

Tidligere ind

Lars Andersen mener ikke, at et døgnophold behøver være ‘sidste udvej’, der først kommer på tale, når alt andet er slået fejl.

– Det er som om, at mange politikere har en opfattelse af, at det skal være så og så galt for, at en døgninstitution kan være okay. Men jeg kunne fantastisk godt ønske mig, at politikerne havde blik for nødvendigheden af at have et ressourcecenter liggende i kommunen, hvor børn og familier kunne komme og bo i én eller flere kortere perioder. Et sted, hvor man kan arbejde med, at tingene ikke udvikler sig til egentlige anbringelser i traditionel forstand, hvor familierne splittes op, siger han.

I den sammenhæng ser Lars Andersen økonomien som den store udfordring:

– Det koster ikke mindre at arbejde på denne forebyggende måde, men hvis man anerkender, at der skal bruges de samme midler, ligger der nogle fantastiske muligheder. 

Diskuter på facebook


Hvordan mener du, fremtidens døgninstitutioner bør se ud? Er du enig i de forslag, der bliver stillet i bladet? 

Deltag i debatten på facebook / se hvordan på www.sl.dk/facebook

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Børn og unge