icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Familieplejere

Kommuner fejler når plejebørn flyttes

Når kommunen beslutter, at et plejebarn skal skifte anbringelsessted, er der fejl i fire ud af 10 sager. Det viser ny praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen

  • Af Maria Rørbæk
  • 19-2014 /

En 14-årig dreng har boet tre år i en plejefamilie, da plejeforældrene bliver skilt. Kommunen vurderer, at den ene plejeforælder ikke kan godkendes som plejefamilie alene, og beslutter, at drengen skal flytte hen på et opholdssted. Det sker, uden at kommunen spørger, hvad drengen selv ønsker – og der gennemføres først en egentlig børnesamtale med drengen ti måneder efter, at han er flyttet.

Sådan lyder et af de konkrete eksempler, hvor Ankestyrelsen vurderer, at en kommune har begået fejl i forbindelse med en beslutning om at flytte et plejebarn. Kommunen burde nemlig have inddraget drengen og hørt hans holdning.

Og eksemplet er langt fra enestående. I knap fire ud af 10 sager er mindst ét lovkrav ikke blevet fulgt, og heraf er det især børnesamtalerne, det halter med. I halvdelen af de sager, hvor loven ikke er fulgt, er den gal med børnesamtalen. Enten fordi den ikke er blevet afholdt rettidigt (og det heller ikke er blevet undersøgt, om den kunne afholdes eller om barnets holdning kunne inddrages på anden vis) eller fordi der godt nok er gennemført en samtale, men der ikke er skrevet et notat med en gengivelse af samtalen.

Sager fra 20 kommuner

Ankestyrelsens undersøgelse er en såkaldt praksisundersøgelse, hvor 57 sager fra 20 forskellige kommuner nøje er blevet gennemgået.

På baggrund af undersøgelsen melder såvel socialministeren som formanden for KL’s social- og sundhedsudvalg ud, at det ikke er godt nok.

Til DR siger socialminister Manu Sareen:

– Det handler om barnets tarv, og det kan ikke gradbøjes på nogen måde.

Og formanden for KL’s social- og sundhedsudvalg, Thomas Kastrup-Larsen (S), siger:

– Hver eneste leder i kommunerne skal have 100 pct. inde på lystavlen, at det er en vigtig kommunal kerneopgave, og man skal sikre, at lovkravene overholdes.

Ud over manglende eller mangelfulde børnesamtaler handler fejlene bl.a. om problemer med handleplanen eller om, at plejefamilien ikke er blevet hørt inden, der er blevet truffet afgørelse. Dette gør sig gældende i lidt mere end hver fjerde af de fejlbehæftede sager.

I undersøgelsen påpeger Ankestyrelsen selv, at loven overholdes i de fleste sager. 


Læs mere: www.kortlink.dk/evre

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Familieplejere, Børn og unge