icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
COLOURBOX44875000.jpg
Coronavirus

Corona-hænder? Få 8 råd mod håndeksemen

Vask dine hænder tit og brug håndsprit. Sådan lyder anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne. Men det kan give socialpædagoger problemer med håndeksem. Her er, hvad du selv kan gøre for at undgå det

Rødme, sår, kløe og svie.

Det kan være ekstremt ubehageligt at blive ramt af håndeksem. En sygdom, som flere socialpædagoger kan være i risiko for i denne tid, hvor der er skruet ekstra op for håndvask og afspritning pga. corona. Og for nogle kan det udvikle sig til at blive en kronisk sygdom.

BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration har gode råd til, hvad du kan gøre for at undgå det.

1. Brug handsker, når det er nødvendigt, men i så kort tid som muligt.

2. Handskerne skal være hele, rene og tørre indeni.

3. Hvis du bruger latexhandsker, skal de være uden pudder.

4. Bær ikke fingerringe eller armbåndsur på arbejde.

5. Vask hænderne i køligt vand, og skyl og tør dem godt efter vask.

6. Du kan bruge hånddesinfektion med alkohol og glycerol i stedet for at vaske hænderne. Men kun hvis hænderne er tørre og uden synlig forurening.

7. Brug fugtighedscreme i pauser, efter arbejde og om natten. Det hjælper også, når huden er irriteret eller med eksem.

8. Pas godt på dine hænder – også i fritiden: Brug handsker ved vådt arbejde derhjemme, arbejdshandsker ved havearbejde og varme handsker udendørs om vinteren.

Kilde: BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration.

Få hjælp

Hvis du får vedvarende eksem på hænderne, bør du gå til læge. Er der mistanke om, at eksemet skyldes dit arbejde, skal lægen anmelde det som en arbejdsskade til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som træffer en uafhængig afgørelse.

Bliver der anmeldt en sag, og har du brug for hjælp, så kontakt Socialpædagogernes arbejdsskadeteam på arbejdsskade@sl.dk eller 7248 6040.

Tag også fat i din AMR, så I og kollegerne kan tale om, hvordan I kan forebygge andre tilfælde i fremtiden.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Coronavirus, Boenheder, Kognitiv, Marginaliserede, Sindslidelser